Více času na podstatné

World Energy Outlook Special Report 2015: Energy and Climate Change

15.06.2015 12:09

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes zveřejnila 5 doporučení, která by vedla ke zlepšení globálního životního prostředí a ke splnění závazků týkajících se snižování dopadů globálního oteplování.

Jedná se o postupné snižování využívání nejméně účinných uhelných elektráren a zákaz výstavby nových, postupné vyřazení dotací na fosilní paliva pro koncové uživatele do roku 2030, snížení emisí methanu při získávání ropy a zemního plynu, zvýšení energetické účinnosti v průmyslu, stavebnictví a dopravě a zvýšení investic do obnovitelných technologií z 270 miliard dolarů v roce 2014 až na 400 miliard dolarů v roce 2030.

Kromě toho také IEA doporučilo čtyři body, které by měla obsahovat dohoda z konference OSN o životním prostředí v Paříži v prosinci tohoto roku, aby zaručila dlouhodobý úspěch. Měly by v ní být nastaveny podmínky pro dosažení dřívějšího vrcholu v celosvětové produkci emisí souvisejících s energiemi, měly by se každých pět let revidovat národní cíle v oblasti klimatu, měl by být nastaven dlouhodobý společný cíl na snižování emisí a měl by v ní být stanoven postup pro sledování úspěchů v oblasti energetiky.

 

Dokument ke stažení:

The World Energy Outlook Special Report on Energy and Climate Change

 

 

Zdroj: IEA, CEBRE