Více času na podstatné

Z podvodních rostlin ve Vídni vyrábějí kompostovatelné obaly

12.03.2021 10:12

Speciální obojživelné sekačky nasazené na bočním rameni Dunaje posečou ročně přes dva tisíce tun podvodních rostlin. Ty pak končí na městské kompostárně, kde jsou společně s dalším materiálem zpracovány na biokompost. Vědci z univerzity BOKU Wien nyní ale objevili další využití podvodních rostlin. Dají se z nich totiž vyrobit kompostovatelné obaly či jednorázové příbory. Za svůj objev získali Vídeňané ocenění Energy Globe Award od dolnorakouské spolkové země.

V posledních několika letech zaznamenává Vídeň intenzivní růst makrofytů, (podvodních rostlin) v Dunaji. Ty jsou během čtyř týdnů schopné vyrůst do délky dvou metrů. Od jara až do podzimu proto na jejich sečbu Vídeň nasazuje speciální obojživelné sekačky, které se starají o jejich eliminaci. Tu pak vítají obzvláště Vídeňané využívající břehy Dunaje pro vodní sporty a letní rekreaci. Tisíce tun makrofytů, které končí v kompostárně nejen ve Vídni, ale např. i v Dolním Rakousku, najdou ale pravděpodobně nové využití. Vědci z vídeňské univerzity totiž z makrofytů dokázali vyrobit kompostovatelné obaly i příbory.

„Naším cílem je vyvinout takový koncept biorafinérie, který by v budoucnu umožnil ekologické využití této suroviny,“ vysvětlují vědci Armin Winter z Institutu pro dřevařskou technologii a obnovitelné suroviny a Marco Beaumont z Institutu pro chemii obnovitelných surovin. První vyrobené prototypy, tedy kompostovatelný obal určený pro ovoce či jednorázový příbor, jsou prý velmi slibné. Navíc jsou makrofyty lokálním biologickým zdrojem, u kterého je nepravděpodobné, že by se jejich potenciál vyčerpal.

Tím ale využití makrofytů nekončí. Podle Beaumonta obsahují velký podíl proteinů, který by se v rámci výroby obalů dal využít jako vedlejší produkt pro výrobu hnojiv. Možná a ozkoušená je i fermentace za účelem výroby bioplynu - ve smyslu kaskádového využívání surovin. Cílem výzkumníků je nyní optimalizace celého výrobního procesu a rozšíření využití vedlejších produktů.

Za svůj objev získali vědci z BOKU Wien ocenění Energy Globe Award od dolnorakouské spolkové země a nominaci v rámci celorakouské soutěže.