Více času na podstatné

Za kalamitu v Praze Dejvicích může pravděpodobně slepé rameno, jeho hledání dnes začalo

26.05.2015 12:15

AKTUALIZOVÁNO Nejméně do středy nepoteče obyvatelům pražských Dejvic a Bubenče z kohoutku pitná voda, potvrdil generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos. Voda není pitná ani po převaření. Testy už potvrdily, že ve vodě byly koliformní bakterie, na některých místech ještě jsou zvýšené hodnoty. Podle Mrkose vodu zřejmě kontaminovala voda z přípojky, která není zakreslená do map. V rámci stavebních prací v ní mohlo dojít k podtlaku a tím se vadná voda dostala do sítě. Vodohospodáři dnes začali ráno s kamerovým průzkumem.

Těm, kterým se z ní udělalo zle a mají na to doklad od lékaře, budou Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vyplácet odškodné až v desítkách tisíc. Peníze za podnikatelskou újmu nabídnou PVK také firmám. Šéf pražských vodovodů Petr Mrkos se také dušuje, že v jiných částech metropole žádné podobné nebezpečí nehrozí. Vychází z toho, že jinde k takové havárii zatím nedošlo. „Nebezpečí je minimální,“ tvrdí ředitel firmy v rozhovoru pro Lidovky.cz (rozhovor ZDE).

S ohledem na nezbytné lhůty pro získání výsledků rozborů vzorků vody, nelze dosud riziko zcela vyloučit. Po dohodě s Hygienickou stanicí hl. m. Prahy nelze vodu stále používat pro pití, vaření, ústní hygienu, mytí obličeje. Vodu z vodovodu je možné používat pro praní a další obvyklé činnosti. Po mytí nádobí je potřeba provést oplach pitnou vodou.

V souvislosti s touto havárií je možné, aby si fyzické osoby písemně (e-mailem na info@pvk.cz) zažádaly o kompenzaci. V dopise uveďte adresu, číslo vašeho účtu, kam vám odškodnění bude zasláno a přiložte kopii zprávy od vašeho lékaře. Právnické osoby budeme řešit ve spolupráci s pojišťovnou.

Koliformní bakterie žijí v trávicím ústrojí různých živočichů včetně člověka. Pokud se vyskytují ve vodě, znamená to, že je znečištěna fekáliemi. Koliformní bakterie mohou způsobit průjmy, zvracení a nevolnost.

Vodohospodáři začali dnes v úterý ráno s kamerovým průzkumem potrubí v Dejvicích. Hledání slepého ramene, kterým se nejspíš do vody dostaly bakterie, zabere dva dny. Před polednem byla prohledána asi polovina kilometrového úseku, řekl ČTK mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Výsledky hledání nebudou mít vliv na to, kdy budou moci obyvatelé Dejvic a Bubenče znovu pít vodu z kohoutku. Očekává se, že to hygiena povolí ve středu.

PVK také dnes žádají všechny obyvatele a majitele objektů v Dejvicích a Bubenči, kteří byli zasaženi hygienickou závadou, aby odtáčením vody z kohoutků (místním proplachem) pomohli dopravit vodu s vyšším obsahem chlóru do celého distribučního systému. Tím dojde k dezinfekci i koncových rozvodů v budovách. „Náš apel míří zejména na velké campusové objekty vysokých škol a na budovy s omezeným provozem, ale samozřejmě i přímo na obyvatele,“ zdůraznil tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek. Lidé se nemusejí obávat, že by se jim tímto krokem zvýšili náklady za spotřebu vody. PVK totiž nebude spotřebitelům v oblasti Prahy 6- Dejvice za období, po které byla voda ve vodovodu nepitná, dodávanou vodu fakturovat.

 

Záznam z tiskové konference na ČT24:

 

 

Zdroj: Lidovky.cz, ČT24, ČRo, iDNES.cz