Více času na podstatné

Za nedostatečně zpracované bezpečnostní listy dostala firma pokutu 200 tisíc korun

25.08.2017 14:27

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové uložili pokutu 200 tisíc korun distributorovi chemikálií. Firma v letech 2014 až 2016 uvedla na trh celkem 4334 tun nebezpečných chemických látek vyrobených v Rakousku a Česku (kyseliny chlorovodíkovou, draselnou, sírovou a hydroxid draselný), aniž by k nim svým odběratelům poskytla řádně zpracované bezpečnostní listy, což jí ukládá chemická legislativa.

Firma látky dodávala například do úpraven vody nebo dalších chemických podniků na Pardubicku. „U bezpečnostních listů chyběly takzvané scénáře expozice, což jsou klíčové dokumenty, které informují odběratele, jak s chemickými látkami po celou dobu jejich životnosti bezpečně nakládat. U chemikálií dodávaných bez těchto náležitostí vzrůstá riziko, že bude poškozeno životního prostředí nebo dokonce i zdraví lidí, kteří s těmito látkami pracují,“ vysvětlil možné důsledky porušování chemické legislativy ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

Firma se proti pokutě uložené inspektory ČIŽP odvolala, Ministerstvo životního prostředí však její odvolání zamítlo a pokutu v plné výši potvrdilo.