Více času na podstatné

Za nepřípustné propojení potrubí ČIŽP uložila firmě pokutu 400 tisíc korun

18.02.2015 10:17

ŠPATNÁ PRAXE Česká inspekce životního prostředí provedla kontrolu zařízení k nakládání s odpady. Zjistila nepřípustné propojení potrubí pro kapalné odpady s kanalizačním potrubím umožňující přímé vypouštění nebezpečných kapalných odpadů do kanalizace. Firmě tak uložila pokutu 400 tisíc korun.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) na základě podnětu provedla kontrolu zařízení k nakládání s odpady - odpadní ustalovače, vývojky, vyřazené snímky z nemocničních RTG laboratoří, tiskáren, defektoskopických pracovišť a fotolabů.

„Zjistili jsme nepřípustné propojení potrubí pro kapalné odpady s kanalizačním potrubím umožňující přímé vypouštění nebezpečných kapalných odpadů do kanalizace. Z bilance energií a množství zpracovávaných odpadů vyplynulo, že nakládání s odpady nebylo v souladu s podanými hlášeními, zjištěny byly také závady v označení nebezpečných odpadů a nezpracování havarijního plánu. Nebezpečné kapalné odpady by neměly odtékat kanalizací od provozovatele vůbec,“ řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Hlavní společenskou nebezpečnost spatřují inspektoři především v propojení potrubí, což umožňovalo jak úmyslné, tak i neúmyslné vypouštění nebezpečných kapalných odpadů obsahující nebezpečné sulfidy do kanalizace. „Přitom povinností každého provozovatele, který zachází se závadnými látkami, je učinit taková opatření, aby tyto látky nevnikly do povrchových nebo podzemních vod nebo do kanalizace,“ zdůraznil Geuss. Ucpaná splašková kanalizace navíc umožnila přímý únik nebezpečných kapalných odpadů do dešťové kanalizace odvádějící vody přímo do povrchového toku.

Na základě zjištěných skutečností Česká inspekce životního prostředí uložila firmě pokutu 400 tisíc korun.