Více času na podstatné

Za obnovu evropského průmyslu

17.07.2015 08:41

Evropská komise vyzývá (sdělení EK z dne 22. ledna 2014) členské státy, aby uznaly zásadní význam průmyslu z hlediska tvorby pracovních míst a podpory růstu a zahrnuly otázky související s konkurenceschopností průmyslu do všech oblastí politiky.

Dle očekávání Evropská komise v tomto sdělení vyzvala členské státy EU k iniciativám, jejichž cílem je posílení evropské konkurenceschopnosti, oživení a obroda průmyslu tak, aby do roku 2020 evropský průmysl tvořil 20 % z evropského HDP.

Hlavním poselstvím tohoto sdělení je posílení konkurenceschopnosti průmyslu. Je nezbytné zvýšit celkovou konkurenceschopnost EU, a to zejména začleněním politiky průmyslu do jiných politik EU. Je třeba věnovat pozornost zvyšování potenciálu vnitřního trhu prostřednictvím rozvoje potřebných infrastruktur, stabilního, jednoduššího a předvídatelného regulačního rámce příznivého pro podnikání a inovace, integrace kapitálových trhů, zlepšení možností pro odborné vzdělávání a mobilitu občanů a dokončení vnitřního trhu se službami.

Dále by mělo jít o využití nástrojů regionálního rozvoje na podporu inovací, dovedností a podnikání. K podpoře investic potřebují podniky přístup ke kritickým vstupům, a to zejména k energii a surovinám, za přijatelné ceny, které budou odrážet mezinárodní podmínky. Návrhy a realizace politik zaměřených na různé cíle, a to na úrovni EU i na vnitrostátní úrovni, nesmí vést k neúměrně vyšším cenám těchto vstupů. Dále je zapotřebí přispět k posílení konkurenceschopnosti a zajištění přístupu podniků EU na globální trhy za příznivějších podmínek hospodářské soutěže.

Česká republika, jako jeden ze států EU s nejvyšším podílem průmyslu na HDP, obecně tyto cíle a náměty vítá, neboť si své postavení hodlá udržet i nadále. Česká republika již dlouhodobě poukazuje na tu skutečnost, že např. náklady na energie v energeticky náročném průmyslu jsou ve srovnání s třetími zeměmi neúměrně vysoké. Ze sdělení vyplývá, že evropské ceny energií jsou ve srovnání s USA a Ruskem dvojnásobné. Co se týče vstupních cen plynu, jsou dokonce téměř čtyřnásobné. I z těchto důvodů se stávají evropské průmyslové výrobky na třetích trzích nekonkurenceschopnými. O tom i dalších palčivých tématech průmyslu později jednala Evropská rada na svém březnovém zasedání.

 

Další informace:

Sdělení EK

Více o aktivitách Evropské komise v oblasti průmyslové politiky ZDE

 

 

Zdroj: MPO