Více času na podstatné

Za produkci a nakládání s odpady bylo podáno více jak 80 tisíc hlášení

17.02.2016 08:49

V pondělí 15. 2. skončilo období pro splnění ohlašovacích povinností agendy odpadů, obalů a vod prostřednictvím Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) za rok 2015. Do systému bylo zasláno celkem 82 842 Hlášení o produkci a nakládání s odpady. Následný ohlašovací termín je stanoven na konce března.

Mezi nejčastější důvody, které vedly k nezpracovatelnému hlášení bylo zaslání duplicitního řádného hlášení, nevyplnění povinných polí ve formuláři a nebo nedodržení datového standardu v XML souborech.

K 15. 2. 2016 bylo do systému ISPOP zasláno celkem 82 842 Hlášení o produkci a nakládání s odpady. V zákoně stanoveném termínu bylo do systému ohlášeno za 77 846 provozoven, což je zhruba o 2 500 provozoven více než v loňském roce. Hlášení o sběru a zpracování autovraků, jejich částí, o produkci a nakládání s odpady bylo zasláno za 490 provozoven, Hlášení o zpracování, využívání a odstraňování elektroodpadů vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady podalo 112 provozoven.

Poplatkové přiznání za zdroj znečišťování bylo podáno za 1 159 zdrojů znečišťování, hlášení za Poplatkové přiznání pro výpočet vyrovnání poplatku bylo zasláno za 4 519 zdrojů odběru podzemní vody.

Přes 570 subjektů podalo hlášení za agendu obalů – Hlášení o rozsahu a způsobu vedení evidence obalů a ohlašování údajů z této evidence.

 

Vyhodnocení hlášení vodní bilance

Koncem ledna resp.  v pondělí 1. 2. 2016 skončilo období pro splnění ohlašovacích povinností agendy vod (údaje pro vodní bilanci a základní údaje předávané znečišťovatelem vodoprávnímu úřadu) taktéž za rok 2015.

Ke 1. 2. 2016 bylo v systému ISPOP evidováno celkem 12 646 aktivních místu užívání vody. V zákoně stanoveném termínu bylo do systému ohlášeno za 11 231 míst užívání vody, což je přes 88 % očekávaných hlášení vodní bilance.

Nejčastější důvody, které vedli k nezpracovatelnému hlášení, bylo jednak zaslání duplicitního řádného hlášení a nevyplnění povinných polí ve formuláři.

Počet hlášení „Základní údaje předávané znečišťovatelem vodoprávnímu úřadu, správci povodí a pověřenému odbornému subjektu“ (formulář dle § 38, odst. 4, zákona č. 254/2001 Sb. o vodách), které zasílají také provozovatelé (převážně občané) malých domovních čistíren odpadních vod dle rozhodnutí vodoprávního úřadu, bylo více než v roce 2015 – nyní celkem 4 498 hlášení, v roce 2015 celkem 4 268 hlášení.


Další termín je konce března

Následný ohlašovací termín 31. 3. 2016 se bude týkat agendy ovzduší, integrovaného registru znečištění (IRZ) a odpadů (ročních zpráv) a to konkrétně:

 

Ovzduší:

  • Ohlášení souhrnné provozní evidence
  • Podání poplatkového přiznání
  • Oznámení o počtu systémů požární ochrany a hasicích přístrojů s halony, množství v nich obsažených halonů
  • Zpráva o množství fluorovaných skleníkových plynů a regulovaných látek (získání nebo předání z nebo do jiného členského státu EU, zneškodnění, znovuzískání, recyklace, regenerace a zneškodnění)

 

IRZ:

  • Formulář pro hlášení do Integrovaného registru znečišťování (příručka pro hlášení ke stažení a rady na co si dát pozor čtěte - ZDE)

 

Odpady:

  • Roční zpráva výrobce a akreditovaného zástupce vybraných vozidel o dosažení cílů stanovených v § 37 odst. 7 písm. b) zákona o odpadech
  • Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadu
  • Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru bateriií a akumulátorů za uplynulý kalendářní rok
  • Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru pneumatik za uplynulý kalendářní rok