Více času na podstatné

Začíná české předsednictví V4. Zaměří se i na odpady, ochranu klimatu, energetiku či biodiverzitu

01.07.2015 09:19

Česká republika se dneškem na rok ujímá předsednictví Visegrádské skupiny, tzv. V4. Předsednictví ČR přebírá od Slovenska a v rámci něj bude pokračovat v rozběhnutých projektech a tématech. Konkrétně v oblasti životního prostředí to bude řešení problematiky oběhového hospodářství, ochrany klimatu, otázek energetické unie, podpory biologické rozmanitosti a dalších.

Mottem českého předsednictví, které potrvá od 1. července 2015 do 30. června 2016, je „V 4 Trust“ (lze číst také jako „We for trust“) – tj. společná důvěra. Toto heslo zahrnuje jednu z nejvýznamnějších hodnot visegrádské spolupráce. Tou je jedinečná míra vzájemné důvěry založená na funkčních, blízkých vztazích a na otevřené výměně názorů mezi partnery.

V oblasti životního prostředí bude MŽP klást důraz na problematiku oběhového hospodářství a změny evropské odpadové legislativy, na klimaticko-energetický rámec EU do r. 2030, revizi systému EU ETS a na mezinárodní vyjednávání o ochraně klimatu, jemuž se na konci roku bude věnovat mezinárodní konference v Paříži.

 

Záznam z tiskové konference k představení priorit předsednictví V4 - ZDE

 

„Tento rok je rozhodující pro mezinárodní jednání o ochraně klimatu, což je i vysokou prioritou v programu zemí V4. Na konferenci v Paříži budeme podporovat přijetí právně závazné smlouvy, která stanoví mitigační závazky pro všechny smluvní strany a zahrne tak i největší producenty emisí skleníkových plynů. Tato smlouva by měla také přispět k dosažení udržitelného rozvoje prostřednictvím účinné adaptace na klimatické změny a současně řešit otázku financování opatření na ochranu klimatu,“ uvedl ministr Brabec.

Mezi další priority českého předsednictví patří problematika ochrany ovzduší, naplňování Strategie EU pro biodiverzitu či podpora implementace Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat.

 

Program českého předsednictví V4 ke stažení ZDE.

 

Čtěte také:

Česká republika zná své priority pro předsednictví zemí V4 (25.6.2015)