Více času na podstatné

Začíná kampaň Týden za čisté ovzduší

20.02.2012 08:58

Týden za čisté ovzduší je součástí informační kampaně s názvem Dýcháme to, čím topíme. Kampaň má pomoci snížit úroveň znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji. Lokální topeniště se na něm podílejí bezmála z jedné třetiny. Kampaní chce MŽP motivovat k dodržování pravidel spalování nebo přechodu na ekologičtější způsob vytápění. V rámci Týdne za čisté ovzduší proběhne v Třinci (20. 2.), Karviné (21. 2.), Bohumíně (22. 2.) a Havířově (23. 2.) série seminářů. Zástupci města, Moravskoslezského kraje a Ministerstva životního prostředí na nich budou debatovat se studenty a občany města, zástupci občanských iniciativ i firem o problematice spalování odpadků v kotlích a jeho důsledcích na zdraví člověka. Začátek je plánován vždy na 15:30 hodin. Debaty v průběhu dne doplní prezentace spalování pro školy i veřejnost a infopanely o spalování odpadků a problematice lokálních topenišť.

Další informace o kampaňi: https://www.topimespravne.cz, kde se například dozvíte, že:

 

Zhruba třetina emisí prachu pochází z lokálních topenišť. Jednoduše řečeno neplatí, že malé zdroje znečištění produkují malé množství znečišťujících látek.

 

Dvě třetiny emisí polycyklických aromatických uhlovodíků, které mají toxické, karcinogenní a mutagenní vlastnosti, pochází z lokálních topenišť.

 

Jeden kotel a tedy jedna domácnost vyprodukuje každoročně podle kvality kotle zhruba 200 kilogramů prachu.

 

Jedna vesnice o sto domcích vyprodukuje ročně stejné množství prachu jako středně velká teplárna, která vytápí tisíce domácností.

 

Zdroje: MŽP, www.topimespravne.cz