Více času na podstatné

Začíná týden na podporu alternativ automobilové dopravy

17.09.2018 08:24

V několika desítkách měst v České republice včera začal posedmnácté celoevropská kampaň Evropský týden mobility. Cílem je podpořit alternativy automobilové dopravy, jež jsou přijatelnější pro bezpečnost, zdraví i životní prostředí. Kampaň bude zakončena v sobotu 22. září Evropským dnem bez aut.

"Jedná se o skvělou příležitost vyzkoušet nová dopravní opatření a inovativní řešení pro snížení emisí z používání automobilů a dopravy, testovat nové technologie a získat potřebnou zpětnou vazbu od veřejnosti," uvedl na webu ministerstva životního prostředí národní koordinátor Evropského týdne mobility Lukáš Flídr.

Tématem pro letošní rok se stala tzv. multimodalita, tedy kombinování různých dopravních prostředků pro přepravu cestujících i zboží. Podle Flídra maximalizuje přínosy různých druhů dopravy z hlediska nákladů, rychlosti či pohodlí, zároveň přispívá ke snížení znečištění životního prostředí a přetížení dopravy či zlepšení kvality života a zdraví.

Na webu www.mobilityweek.eu bylo k pátečnímu odpoledni zaregistrováno 29 českých měst, které připravily program na jednotlivé dny nebo na celý týden. V Ostravě se například v pátek 21. září uskuteční osvětová akce s cvičením a jízdou na koloběžkách, v Chrudimi připravil už na dnešek Klub českých turistů třicetikilometrový cyklistický výlet.

Součástí akce je kampaň Do práce na kole, do které se mohou přihlásit jednotlivci i firmy a jejíž hlavní část se každoročně koná v květnu. Evropský týden mobility vyvrcholí v sobotu 22. září Dnem bez aut, například v Praze 8 nebudou jezdit po Křižíkově ulici od Florence až po Karlínské náměstí.