Více času na podstatné

Žádosti o dotace na zateplení veřejných budov je možné podávat od dnešního dne. Výzva byla vyhlášena na konci února!

05.03.2014 07:48

V médiích jste se mohli včera dočíst, že Ministerstvo životního prostředí pošle do zateplení veřejných budov další tři miliardy korun. Chce tím snížit hrozící ztrátu peněz z fondů EU. Na 10. ročníku konference Fórum českého stavebnictví to prohlásila ministryně pro místní rozvoj (MMR) Věra Jourová. "Vypíšeme výzvu za tři miliardy korun na zateplování veřejných budov z evropských peněz, které má k dispozici ministerstvo životního prostředí," řekla šéfka MMR s tím, že půjde o rychlou výzvu tak, aby se vyčerpaly peníze připravené v Operačním programu Životní prostředí pro letošní rok. V této souvislosti upozorňujeme, že SFŽP již výzvu vypsal na konci února 2014. Žádosti o podporu jsou přijímány od 5. března 2014, tedy od dnešního dne, do 30. dubna 2014.

 

K předmětné výzvě nám MŽP sdělilo:

Dne 28. února 2014 byla uveřejněny 60. výzva Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) pro individuální projekty pro prioritní osu 3 (Udržitelné využívání zdrojů energie), která se zaměřuje na:

  • výstavbu nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny (oblast podpory 3.1) a dále na
  • realizaci úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry (oblast podpory 3.2).

Na výzvu je akokováno celkem 3,5 mld. Kč, z toho jsou 3 mld. Kč určeny na oblast podpory 3.2 (zateplení veřejných budov).  Žádosti o podporu jsou přijímány od 5. března 2014 do 30. dubna 2014. 

 

Od 5. března 2014 je také možné žádat o dotace v prioritních osách pro oblasti:
  • 2.1 - Zlepšení kvality ovzduší
  • 1.3 - Omezování rizika povodní
  • 2.2 - Omezování emisí
  • 4.1 - Zkvalitnění nakládaní s odpady
  • 4.2 - Odstraňování starých ekologických zátěží
  • 6.1 - Implementace a péče o území soustavy Natura 2000
  • 6.2 - Podpora biodiverzity
  • 6.3 - Obnova krajinných struktur
  • 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny
  • 6.5 - Podpora regenerace urbanizované krajiny
  • 6.6 - Prevence sesuvů a skalních řícení, monitorování geofaktorů a následků hornické činnosti a hodnocení neobnovitelných přírodních zdrojů včetně zdrojů podzemních vod

Více ZDE
 

Otevřená 60. výzva je určena např. pro obce a města, kraje, příspěvkové organizace a organizační složky obcí a měst, státní podniky, atd. Detailní soupis přijatelných příjemců podpory je uveden v platné verzi Implementačního dokumentu OPŽP, který je k dispozici na https://www.opzp.cz/. V rámci výzvy jsou přijatelné žádosti o podporu na projekty, u kterých byl proces zadávacího řízení na realizaci projektu zahájen po 1. lednu 2007, tedy mohou být do výzvy předkládány i již zrealizované projekty.

Díky charakteru projektů v rámci Prioritní osy 3, které jsou rychle realizovatelné tzv. "rychloobrátkové", předmětná výzva přispěje ke snížení předpokládané ztráty EU prostředků v rámci OPŽP.

 

Související článek:

SFŽP vyhlásil tři nové výzvy pro OPŽP v prioritních osách 1, 2, 3, 4 a 6 (1.3.2014, tretiruka.cz)

Nová zelená úsporám začne přijímat žádosti o dotaci od dubna v oblasti rodinných domů (3.1.2014, NZU2013)