Více času na podstatné

Zájem o dotace na zlepšení kvality ovzduší byl enormní

18.12.2015 12:58

Státní fond životní prostředí ukončil příjem žádostí o podporu v OPŽP na projekty vedoucí ke zlepšování kvality ovzduší. Fond přijal celkem 240 žádostí s požadavkem dotace za 5,5 miliardy korun. Zájem žadatelů tak více než dvojnásobně překonal určenou alokaci 2,5 miliardy korun. Fond všechny došlé žádosti vyhodnotí do konce března 2016.

Příjem žádostí se zaměřením na projekty, které přispějí ke zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech, probíhal od 14. srpna do 16. prosince a o dotaci si mohli požádat majitelé stacionárních zdrojů, jež jsou zdrojem znečišťujících látek pocházejících z průmyslu a zemědělství. Většina finančních prostředků tak poputuje průmyslovým a zemědělským podnikům.

O příspěvek mohly žádat vedle podnikatelských subjektů také kraje, obce nebo svazky obcí. Cílovou skupinou jsou vlastníci a provozovatelé stacionárních zdrojů znečištění, povinnými indikátory bylo zejména množství emisí primárních částic PM10 a PM2,5.

Finanční podpora je určena konkrétně na náhradu nebo rekonstrukce spalovacích a ostatních stacionárních zdrojů znečišťování emisemi tuhých znečišťujících látek, tj. oxidů dusíku, oxidů síry, amoniaku a těkavých organických látek. Zájemci o dotaci mohli žádat o finanční příspěvek i na pořízení dodatečných technologií a změny technologických postupů. Podporu získají i projekty na rozšiřování a rekonstrukce soustav centralizovaného zásobování tepelnou energií.

„Důraz klademe na aplikaci pokročilých nejlepších dostupných technik a nově vznikajících technik ve všech relevantních případech s cílem dosáhnout nejlepších emisních parametrů s ohledem na možnosti zdrojů znečištění,“ uvedl ministr Richard Brabec.