Více času na podstatné

Zájem o plastový odpad se po zákazu dovozu do Číny zvyšuje

28.11.2018 08:00

Zájem o separovaný plastový odpad, který lze recyklovat, se po zákazu dovozu do Číny začíná pozvolna zvyšovat. Objevují se zpracovatelské kapacity v jiných zemích. Řekl to prokurista městské odpadové firmy Čistá Plzeň Petr Baloun. Podnik separovaný odpad sváží a následně hledá odběratele, kteří by ho za poplatek zpracovali. Odběratelé samozřejmě zdražili na téměř dvojnásobek, ale uvidí se, co cena udělá do budoucna, řekl Baloun.

Čína začátkem letošního roku v rámci kampaně proti zahraničnímu odpadu a znečišťování prostředí zakázala dovoz většiny plastového odpadu. Do Číny přitom loni putovalo zhruba 56 procent veškerého světového obchodu s recyklovatelnými plasty. Kromě zhoršujícího se životního prostředí v Číně byl důvodem zákazu dovozu rapidní růst produkce odpadu přímo v Číně.

"Není to zatím žádný šlágr, ale není to tragédie. Petky (PET lahve) jdou pořád," uvedl Baloun. Podle informací mají zájem o PET lahve na další zpracování, například na textil, Tchaj-wan nebo Thajsko.

Za zpracování plastu dnes firma Čistá Plzeň platí kolem 1400 korun za tunu, uvedl Baloun. Přitom ještě před půlrokem to byla zhruba polovina.

Čistá Plzeň platí odběratelům aktuálně 520 Kč/t, tato cena se delší dobu drží. Za papír naopak dostává 550 korun za tunu, přičemž do konce srpna to bylo 1000 korun. Baloun předpokládá, že cena poroste. "Možná, že se podaří docílit lepší ceny od příštího roku. Jednáme," uvedl.

"Když se to vše posčítá, tak za likvidaci separovaného odpadu samozřejmě doplácíme," dodal Baloun. Pokud jde o hmotnost odpadu, lidé vyhazují do barevných kontejnerů nejvíce papír a bioodpad, následuje sklo a poslední je plast. Odpadový papír míří k dalšímu zpracování do papíren, sklo do skláren. Bioodpad jde na kompostárny a odtud na trávníky, sady a zahrady.

 

Zdroj: ČTK