Více času na podstatné

Zajímavosti: oživení kanálu Dunaj–Odra– Labe. Další kotlíkové dotace pro Středočeský kraj již v září.

10.07.2014 09:21

Na Výstavišti v Lysé nad Labem bude v pátek 5. září 2014 v rámci výstavy zaměřené na tepelnou techniku slavnostně zahájeno druhé kolo čerpání finančních příspěvků na výměnu kotlů ve Středočeském kraji. Lidé zde budou moci získat veškeré informace pro podání své žádosti o výměnu starého kotle za nový ekologický. Samotný příjem žádostí bude zahájen v pondělí 8. září na Krajském úřadu Středočeského kraje. Na výměnu starých kotlů za nové bude tentokrát k dispozici 80 miliónů korun, což je dvojnásobek oproti kolu prvnímu. V rámci první výzvy na výměnu starého kotle na nový ekologický, která proběhla v roce 2013, zájemci vyčerpali během čtyř dnů celou finanční částku 40 miliónů korun. Uspokojeno bylo 912 podaných žádostí o dotaci. Více ZDE

 

HN: Kanál Dunaj-Odra-Labe se vrací do hry

Podle dnešních Hospodářských noviny Ministerstvo dopravy ČR rozhodlo, že o kanálu Dunaj-Odra-Labe přece jen uvažovat bude. A začalo znovu poptávat několikamilionovou studii, která by projekt zhodnotila po technické, ekonomické i environmentální stránce. "Předpokládáme, že soutěž na zpracování studie proveditelnosti koridoru Dunaj-Odra-Labe bude vypsána do konce roku 2014," potvrdila HN mluvčí ministerstva Andrea Volaříková. Přesné náklady za studii zatím ministerstvo nezná. Podle úředníků budou nicméně nižší než původních 25 milionů, s nimiž se počítalo za Zdeňka Žáka. Prezident Miloš Zeman počítá s tím, že by výstavbu kanálu, která by jen podle střízlivých odhadů vyšla na tři sta miliard korun, hradila Evropská komise. Její zástupci ovšem HN napsali, že o ničem takovém neuvažují - projekt totiž chybí na seznamu významných dopravních cest, které EU zastřešuje. I tento problém však chce prezident vyřešit.

 

EU zahájila obchodní jednání s WTO, tématem je „zelené sboží“

Evropská unie spolu s 13 dalšími členy Světové obchodní organizace oficiálně otevřely jednání o liberalizaci obchodu "zelené zboží". V první fázi se jednání zaměří na odstranění cel v širokém spektru ekologicky šetrných produktů, které pomáhají čistit vzduch a vodu, pomáhají s nakládání s odpady, jsou energeticky úsporné a pomáhají vytvářet energii z obnovitelných. Ve druhé fázi jednání by se měli zaměřit na oblast služeb.

 

 

Zdroj: HN, Středočeský kraj, EK