Více času na podstatné

Zajímavosti z médií - patentové války výrobců větrných elektráren, lidé v Semilech rozhodnou o osudu stavby geotermální elektrárny

16.01.2013 10:07

Patentové války netrápí jen smartphony, ale i výrobce větrných elektráren

Soudí se i výrobci větrných elektráren. Aktuální číslo časopisu World Wind Technology přináší popis největší a dosud neskončené patentové bitvy mezi americkou společností General Electric a japonskou firmou Mitsubishi. Doba, kdy vývojáři větrných elektráren spolu na odborných konferencích sdíleli inovace, je zřejmě nenávratně pryč. Ostrá soutěž na trhu je dovedla k tomu, že si pečlivě střeží své nápady a vynálezy. „Případné prohřešky, kdy někdo použije cizí myšlenku, se daří řešit převážně přátelsky a v oboru je stále ještě cítit ochota k široké spolupráci,“ říká Philip Torato, ředitel konzultační společnosti Torato&Associates, která se zaměřuje na oblast inovací a intelektuálního vlastnictví v oblasti větrné energetiky. Jsou ale i příklady, které skončily rozsáhlým soudním sporem. Více čtěte ZDE.

 

Lidé v Semilech budou rozhodovat o stavbě geotermální elektrárny

Lidé v Semilech budou mít možnost rozhodnout o stavbě geotermální elektrárny ve městě. Radnice, přestože projekt podporuje, připravila petici proti stavbě. Podpisy bude sbírat při druhém kole prezidentských voleb. Pokud se proti projektu vysloví 50 procent voličů, město ho okamžitě zastaví, pokud se proti vysloví nejméně 20 procent voličů, vyhlásí referendum, slíbil na dnešním veřejném projednávání záměru starosta Jan Farský (Starostové pro Liberecký kraj). Více čtěte ZDE.

 

Zdroj: ekolist.cz, českénoviny.cz