Více času na podstatné

Základ pro novou klimatickou dohodu je na světě, obsahuje však řadu sporných bodů

05.12.2015 18:02

Vyjednavači 195 zemí dnes na klimatické konferenci představili klíčový návrh textu, jenž by měl tvořit základ nové globální dohody o snižování emisí skleníkových plynů. Lhůta pro dodání dokumentu byla do dnešních 12:00 SEČ a vyjednavači na něm pracovali celou noc. Obsahuje 48 stran. Návrh, schválený vysokými představiteli OSN, ale stále obsahuje stovky sporných bodů. O návrhu budou od pondělí jednat ministři životního prostředí nebo zahraničí zúčastněných zemí.

Neshoda prý trvá například ohledně dlouhodobého závazku o maximálním nárůstu globální teploty v porovnáním s předindustriálním obdobím. Státy se přou o to, zda budou v konečné dohodě uvedeny dva stupně Celsia, nebo 1,5 stupně, jak požadují malé ostrovní státy. Mezi další sporné body patří financování pomoci jižním zemím, aby se mohly lépe přizpůsobit změnám klimatu, nebo rozdělení závazků mezi rozvinuté a rozvojové země. Česká republika na konferenci potvrdila závazek do roku 2030 dále snížit emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990.

Ministr životního prostředí Richard Brabec na klimatickou konferenci odlétá v neděli 6. prosince. Projev ministra se očekává v rámci ministerského bloku, který se uskuteční v pondělí 7. prosince okolo 19 h. Kromě každodenních společných koordinačních jednání, kde se ministr Brabec setká s ministry EU, plánujeme ještě několik bilaterálních jednání např. s rakouským ministrem ŽP, dále schůzku s novým polským ministrem ŽP nebo s ministryní pro klima Velké Británie.

Z konference, jež se koná ve francouzské metropoli od konce listopadu, by měla vzejít nová globální dohoda o snižování emisí skleníkových plynů nahrazující Kjótský protokol z roku 1997.