Více času na podstatné

"ANO" řekli poslanci energetickým štítkům budov

19.09.2012 10:06

Poslanci znovu projednali a odsouhlasili zákon o hospodaření energií resp. přehlasovali tak veto prezidenta. Pro přijetí zákona byla zapotřebí nadpoloviční většina poslanců a nakonec "pro" zákon jich hlasovalo 105. Od řečnického pultu zazněla i slova jako "zákon je nadbytečný a pitomost".

Návrh zákona v srpnu vetoval prezident republiky. Ve svém odůvodnění také uvedl "Svým pojetím a účelem se zákon řadí vůbec k těm nejhorším a svobodné společnosti nejškodlivějším zákonům, o jejichž podpis jsem byl jako prezident republiky kdy požádán. Je překvapivé, že takový zákon předložila tato vláda." ukončuje prezident své odůvodnění."

V úvodní řeči ministr Kuba uvedl, že se jedná o prostou implementaci evropské směrnice. MPO provedlo znovu analýzu návrhu zákona, aby porovnalo návrh zákona a směrnici. Navíc zákon obsahuje pouze to, že energetický průkaz (audit) by si dělalo například bytové družstvo jako celek. Dále ministr upozornil, že je ČR pozadu s implementací směrnice a hrozí sankce ze strany Evropského soudního dvora až 530.000 korun denně. "Zákon je nadbytečný a pitomost" zaznělo od Milana Urbana. Další v rozpravě a také argument, že návrh zákona je o čtyři roky přísnější něž předmětná směrnice. Směrnice požaduje splnění požadavků u určitých staveb až roce 2021 naproti tomu náš zákon uvádí již rok 2016.

Dnes ještě poslanci projednají novelu stavebního zákona vrácenou Senátem.