Více času na podstatné

Prezident podepsal zákon o obchodování s emisními povolenkami skleníkových plynů

02.11.2012 13:01

Prezident dnes 2. listopadu podepsal zákon ze dne 24. října 2012 o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Zákon mimo jiné zavádí aukce na povolenky a umožní také část povolenek dávat zdarma. Upravuje také rozdělení výnosů z povolenek. Státní fond životního prostředí může v příštích sedmi letech získat z prodeje povolenek asi 40 miliard korun.

Nová směrnice o emisním obchodování (2009/29/ES) umožňuje členským státům, které splní stanovené podmínky, přidělit výrobcům elektřiny omezené množství povolenek bezplatně. Povolenky se budou ve třetím obchodovacím období přidělovat na principu emisní efektivnosti produkce, tzv. benchmarkingu. Benchmarky zvýhodňují výrobce elektřiny, kteří vyrábějí produkty s nižšími emisemi CO2 na jednotku, a ty podniky, které již v minulosti provedly investice do environmentálně šetrných technologií na snížení emisí. Výhodou této metody, je mj. i to, že uplatňuje rovný přístup ke stávajícím i novým zdrojům.

V letech 2013 až 2020 bude mít ČR k dispozici celkem 645 milionů povolenek. Celkem 342 miliónů povolenek (54 %) bude draženo a 303 mil. (46 %) těchto povolenek bude přiděleno zdarma českému průmyslu. Výrobci elektřiny získají během let 2013-2020 celkem 107,8 milionů povolenek zdarma, zbylé povolenky budou muset nakupovat. V roce 2013 bude výrobcům elektřiny bezplatně přiděleno 27 milionů povolenek a jejich množství bude každoročně klesat až na nulu v roce 2020. Ostatní průmyslové sektory a výrobci tepla budou dostávat různé množství bezplatných povolenek.

Sektory průmyslu, kterých se obchodování dotýká lze v zásadě rozdělit do tří skupin:

  1. Výrobci elektřiny – 100% aukce od roku 2013. V ČR pak provozovatelé elektráren či tepláren vyrábějících elektřinu získají v roce 2013 v rámci uplatněné derogace až 70 % povolenek bezplatně. Toto množství bude klesat až na 0 % v roce 2020.
  2. Sektory ohrožené únikem uhlíku – 100% bezplatná alokace po celé třetí obchodovací období založená na benchmarkingu. Příjemci budou především zařízení ze sektorů výroby vápna, cementu, železa a oceli a chemického průmyslu (seznam ohrožených odvětví je uveden v rozhodnutí Komise 2010/2/EU). Podle předběžných odhadů je podíl ohrožených sektorů na průmyslových emisích vykazovaných v EU ETS cca 75 %.
  3. Ostatní – Jedná se o sektory neohrožené únikem uhlíku a výrobce tepla, kteří mohou obdržet až 80 % bezplatných povolenek v roce 2013 s poklesem na 30 % v roce 2020. V roce 2027 by pak neměli získat již žádné bezplatné povolenky. Alokace bude opět založena na benchmarkingu. V této poslední skupině jsou především teplárny a průmyslové sektory, které nebyly identifikovány jako ohrožené ztrátou konkurenceschopnosti (např. výrobci automobilů).

 

Zdroj: Odbor energetiky a ochrany klimatu MŽP, 2012

 

Výnos z dražeb povolenek je příjmem státního rozpočtu. Alespoň 50 % z výnosu z dražeb povolenek je účelově vázáno na dodatečné financování činností vedoucích ke snižování emisí skleníkových plynů, na podporu inovací v průmyslu, na opatření, jejichž cílem je zvýšit energetickou účinnost včetně výstavby a rekonstrukce soustav zásobování tepelnou energií, snižování energetické náročnosti budov a zvyšování účinnosti užití energie v průmyslu a energetice, na podporu vědy a výzkumu v oblasti efektivního nakládání se zdroji, na podporu úspor energie na straně spotřebitelů, na adaptační opatření, na plnění mezinárodních závazků České republiky a rozvojovou pomoc v oblasti ochrany klimatu, na náklady spojené s fungováním a správou Evropského systému obchodování a správou rejstříku a na podporu výzkumu, vývoje, výroby a zavádění vhodných technologií a akcí vědecko-technického rozvoje v oblasti snižování emisí skleníkových plynů z dopravy, zejména z civilního letectví.

Výdaje odpovídající výnosu z dražeb povolenek budou v roce 2013 realizovány prostřednictvím Státního fondu životního prostředí, v letech 2014 až 2015 z 35 % realizovány prostřednictvím kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu a z 65 % prostřednictvím Státního fondu životního prostředí, v letech 2016 až 2020 ze 40 % realizovány prostřednictvím kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu a z 60 % prostřednictvím Státního fondu životního prostředí.

 

Dokument ke stažení:

Schválený text tisku č. 772 zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (zdroj: PSP ČR)