Více času na podstatné

Zaorálek: Balíček 2030 nesmí jít proti konkurenceschopnosti českého průmyslu

21.10.2014 17:42

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zastupoval Českou republiku na zasedání Rady Evropské unie pro všeobecné záležitosti, které se uskutečnilo 21. října 2014 v Lucemburku. Ministři se věnovali agendě nadcházejícího summitu lídrů EU zejména tématu klimaticko-energetického balíčku do roku 2030 a aktuální hospodářské situaci EU.

Ministři zahraničí a evropských záležitostí členských zemí EU dnes v Lucemburku projednávali agendu nadcházejícího summitu šéfů států a vlád, který proběhne 23. a 24. října 2014 v Bruselu. Hlavním tématem summitu bude klimaticko-energetický balíček EU do roku 2030 tedy nastavení pravidel pro snížení emisí skleníkových plynů, pro obnovitelné zdroje energie a pro zvýšení energetické účinnosti v rámci Evropské unie. EU che dát jasný signál a potvrdit pozici lídra při ochraně klimatu před celosvětovou konferencí, která se uskuteční v závěru 2015 v Paříži.

„Česká republika podporuje nalezení kompromisu ke klimaticko-energetickému balíčku 2030“ ubezpečil partnery na dnešním jednání český ministr. „ČR je ochotna podpořit jeden závazný cíl na úrovni EU, a to redukci emisí skleníkových plynů ve výši 40 % oproti roku 1990. Ale je třeba, aby byly zohledněny specifické podmínky ČR. Česká republika je průmyslová země bez velkých možností alternativních zdrojů energie“, upřesnil českou pozici ministr Zaorálek. „Dosažený kompromis nesmí být důvodem pro zvyšování cen elektrické energie a nesmí jít proti konkurenceschopnosti českého průmyslu“, dodal šéf české diplomacie.

Česko také trvá na tom, aby to byly unijní země, kdo má rozhodující slovo v utváření národního energetického mixu, tedy různých energetických zdrojů, včetně jaderné energie. Země jako Španělsko či Portugalsko zase žádají vyšší cíle týkající se propojenosti sítí.

 

ČTK: Česko chce záruky, že klimatický balíček nepoškodí průmysl. Česká republika je na nadcházejícím summitu EU připravena podpořit kompromis okolo nového klimatického balíčku. Potřeba je ale vznik dostatečného kompenzačního mechanismu, který zajistí, že přijetí nových cílů dramaticky nesníží konkurenceschopnost českého průmyslu a nevzrostou ceny energií. Více ZDE