Více času na podstatné

Zasedání vlády 15.9.2010 - Masivní podpora slunečných elektráren skončí, rozhodla vláda

15.09.2010 13:08

Vláda na svém dnešné zasedání projednávala návrh zákona, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve znění pozdějších předpis.

 

Výsledek jednání: schváleno

 

Kabinet Petra Nečase schválil zrušení podpory pro fotovoltaické elektrárny umístěné na zemědělské půdě. Mohlo by se uspořit až 7,8 miliard korun.

 „Vláda schválila návrh zákona, kterým se mění zákon o podpoře a využívání obnovitelných zdrojů. Věnovali jsme se konkrétní první fázi kroků, které směřují proti jednorázovému skoku zdražení elektřiny v souvislosti s boomem solárních elektráren. Od 1. března 2011 skončí podpora fotovoltaických elektráren, které jsou umístěny na zemědělské půdě a pro spekulativní, tzv. ostrovní okruhy,“ řekl po jednání vlády premiér s tím, že další opatření budou přicházet postupně.

Vysoká podpora, její garantovaná délka a právo přednostního připojení způsobily velký zájem investorů o výstavbu solárních elektráren. Množství projektů na výstavbu solárních elektráren přesáhlo technické možnosti elektrizační soustavy i únosný dopad do ceny elektřiny.

„Podle našich propočtů by to znamenalo, že v podstatě nebudou připojeny do sítě fotovoltaické elektrárny o výkonu 700 MW. Uspoří se až 7,8 miliard korun, protože by se nepromítl příspěvek na tyto elektrárny,“ dodal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Zvukový záznam z tiskové konference ZDE

 

Zdroj: vlada