Více času na podstatné

Zástupci zelené energie chtějí svého vládního zmocněnce

28.01.2016 08:27

VÝZVA KE STAŽENÍ Sdružení a asociace spojující zástupce zelené energie vyzývají předsedu vlády Bohuslava Sobotku, aby učinil opatření, která povedou ke stabilizaci sektoru šetrné energetiky. Jako jedno z klíčových řešení navrhují vytvoření vládního zmocněnce pro šetrnou energetiku, který by koordinoval agendu příslušných institucí.

Aliance pro energetickou soběstačnost a Česká fotovoltaická průmyslová asociace žádají v otevřeném dopise premiéra Bohuslava Sobotku o kroky, které by vedly ke stabilizaci sektoru obnovitelných zdrojů. Připomínají situaci z konce minulého roku, kdy neochota Aleny Vitáskové vypsat podporu ve výši 42 miliard vedla k nejistotě investorů i bank, které na projekty poskytly úvěry.

Jedním z konkrétních nástrojů, jak by mohl premiér pomoci, je vytvoření vládního zmocněnce pro využití obnovitelných zdrojů, který by koordinoval agendu relevantních ministerstev (MPO, MŽP a MZ) a státních úřadu (ERÚ). „Svého zmocněnce dostane jaderný průmysl, není důvod, proč by podobný post nemohl vzniknout také pro obnovitelné zdroje,“ říká mluvčí výzvy Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Výše zmíněná sdružení v dopise premiérovi děkují za to, že vláda již zahájila pozitivní a odpovědnou diskuzi o změnách klimatu. S tím však přímo souvisí otázka navýšení podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů v České republice. Sektor zelené energetiky v posledních letech prochází ve světě velkým technologickým vývojem a stává se podle sdružení čím dál významnějším odvětvím i z hlediska zaměstnanosti. Například v USA díky zelené politice prezidenta Obamy zaměstnává více lidí solární průmysl než těžba uhlí. „Mimo jiné i proto Česko potřebuje jasnou a závaznou vizi, která nebude ohrožena libovůlí jednotlivých úředníků nebo ministrů,“ uzavírá Martin Sedlák.

 

Dokument ke stažení:

Vyzva_Stabilita_v_OZE_final.pdf (198182)