Více času na podstatné

Zástupci nadnárodních firem debatovalo o budoucnosti trhu s emisními povolenkami

05.02.2016 16:25

Zástupci velkých společností z odvětví energetiky, bankovnictví či stavebnictví se tento týden v ČEZ zúčastnili pracovní skupiny zaměřené na stav trhů s emisemi v Evropě i ve světě. Workshop pořádaný Mezinárodní asociací pro obchodování s emisemi (IETA) se zabýval důsledky klimatické konference v Paříži i připravovanou evropskou legislativou.

Představují hrozbu pro evropský trh s emisemi plány na národní úrovni? Co nás čeká v letošním roce? Proč dochází k dramatickému poklesu cen povolenek a jak dlouho bude trvat? A jaký je dopad existence emisních trhů na konkurenceschopnost průmyslu? To jsou příklady témat, která tento týden v ČEZ řešila evropská pracovní skupina IETA.

„Cílem tohoto workshopu bylo najít si čas na diskuzi o tom, v jaké pozici se teď po pařížské klimatické konferenci COP21 nacházíme. Byly to plodné dva dny,“ uvedl prezident IETA Dirk Forrister. „Svět se začíná v poslední době o systémy obchodu s povolenkami opět zajímat. Na svém trhu pracuje Čína a systém obchodování na úrovni některých států mají také v USA  - například Kalifornie nebo uskupení států na východním pobřeží.“

"Je důležité, aby se na úrovni Evropské unie zintenzivnila příprava, která potvrdí závazky z COP21 a nastaví legislativu nutnou ke splnění cílů do roku 2030. Čeká nás spousta práce," říká Pavel Zámyslický, ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí ČR, který na setkání vystoupil jako host.

Výzvou evropské klimatické politiky je přebytkový trh s emisními povolenkami. A podle zástupců ČEZ nepomůže ani nedávný vznik stabilizačního mechanismu, který má po roce 2019 stahovat část povolenek do rezervy.

„Ten systém bude i poté každoročně přebytkový, a nebude tak motivovat ke změně energetického mixu a výstavbě bezemisních zdrojů. Pokud počítáme, že by se emise měly každoročně snížit o 2,2 % z objemu povolenek, což je ekvivalentní 48 milionům tun CO2, tak to zdaleka nestačí,“ říká ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy ČEZ Pavel Řežábek.

„Výroba z klasických zdrojů bude klesat a z těch zelenějších, které povolenky nepotřebují, naopak růst, čili povolenek nebude potřeba tolik,“ dodává Zuzana Krejčiříková, ředitelka útvaru public affairs. „Jestli se jich bude ročně stahovat 48 milionů tun a nové dotované obnovitelné zdroje a další netržní opatření ušetří 60 milionů tun ročně, je tady pořád 12 milionů tun navíc.“

ČEZ proto ve shodě s IETA prosazuje, aby každá další klimatická legislativa povinně zohlednila a vyřešila případný přesah do EU ETS. Podporuje rovněž, aby průmyslové podniky v celé EU získaly více povolenek zdarma, aby byla zachována jejich konkurenceschopnost na mezinárodní úrovni. Považujeme za důležité, aby se průmysl cítil motivován, a nikoli ohrožen.

 

IETA je nezisková organizace sdružující víc než 150 společností z celého světa. Snaží se o integraci trhů s emisními povolenkami s cílem dosáhnout jednotné globální ceny. Aktivně se podílí na vytváření pravidel pro obchodování s emisemi a zastupuje členské firmy při jednáních s politiky, vládami a Evropskou komisí. Evropská skupina se schází jednou ročně. Více na: https://www.ieta.org/