Více času na podstatné

Zdražení ceny plynu, ochrana spotřebitele

08.03.2012 09:09

Nové nařízení, které je v platnosti od srpna roku 2011, nařizuje dodavatelům publikovat nové ceny plynu nejméně 30 dní před jejich účinností. Zákon tak ochraňuje spotřebitele a umožňuje jim během 20 dní od uveřejnění nových cen změnit svého dodavatele.  V případě, že se spotřebitel rozhodne změnit svého dodavatele plynu z důvodu nespokojenosti s plánovaným zdražením, musí tak učinit nejpozději 10 dnů před datem účinnosti nové ceny. Pokud tedy nesouhlasíte s plánovaným zdražením, máte nejvyšší čas změnit svého dodavatele.

 

Situace na trhu s plynem po 1.4.2012

Ceny plynu se od druhého čtvrtletí změnit mohou ale také nemusí. Změnu cen dopředu avizovaly na svých stránkách společnosti
•    Global Energy
•    Europe Easy Energy
•    Vemex
Oproti tomu, např. společnost Corasta avizovala, že v druhém kvartále letošního roku ke změnám cen plynu nedojde. O zdražení ceny plynu ve druhém čtvrtletí rovněž neuvažuje společnost ST Energy, jejíž ceníky budou k dispozici v druhé polovině března. Další dodavatelé zatím o změně cen neuvažují, u některých z nich je cena platná po celý rok. Stejně tak společnosti Central Energy a ČEZ se vyjádřily, že ceny plynu od letošního dubna zachovají na stávající úrovni.

Ostatní společnosti se prozatím nevyjádřily. Je ale zřejmé, že pokud dojde k dodatečnému zvýšení ceny plynu u některých dodavatelů, spotřebitele ochraňuje zmiňované nařízení a mohou tak zareagovat tím, že změní svého dodavatele.

 

Změna dodavatele plynu

Jak je vidět, situace v oblasti ceny plynu se mění. Jistě si spotřebitelé vzpomenou na loňský podzim, kdy došlo u jednoho z největších dodavatelů ke změně cen nestandardně i v průběhu čtvrtletí. Z tohoto důvodu je vhodné sledovat ceny plynu alespoň jednou měsíčně. Abyste se však v číslech neztratili, porovnáváme ceny plynu za vás. Trh sledujeme a databáze cen pravidelně aktualizujeme. Porovnejte ceny plynu a zjistěte, jestli je Váš současný dodavatel ten nejvhodnější. Spolu s porovnáním ceny plynu vám portál snižujeme.cz nabízí i porovnání cen elektřiny, které jsou také každý den monitorovány.

 

Autor: PR - www.snižujeme.cz