Více času na podstatné

Zeman: Hlavní je obnova rybníků, nikoli programy typu Dešťovka

24.08.2017 12:23

Zabránit úbytku vody v krajině by měla hlavně obnova rybníků, míní prezident Miloš Zeman. Programy, jako je Dešťovka, situaci nezachrání, řekl dnes při zahájení agrosalonu Země Živitelka v Českých Budějovicích. V druhém kole programu ministerstva životního prostředí, které stát spustí na začátku září, má být 240 milionů korun. Program má pomáhat šetření s vodou, lidé dostanou dotaci na využití dešťové nebo odpadní vody na zalévání zahrad nebo na splachování záchodu.

Prezident mluvil k ministru životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). "Když jsem, Richarde, nejdříve četl o tvém projektu Dešťovka, domníval jsem se, že se jedná o nějaký šílený projekt na ochranu žížal. Pak jsem zjistil, že je to projekt na zachycení dešťové vody. Nic proti tomu, ať každý rodinný domek má plechový sud na zachycování dešťové vody, on už ho třeba stejně má, ale tímto ten problém nezachráníme," řekl prezident.

Mluvčí ministerstva Petra Roubíčková ČTK řekla, že Dešťovka je pouze jedním ze střípků do mozaiky opatření, které mají pomoci zadržet vodu. Jenom ministerstvo životního prostředí vyčlenilo na projekty zaměřené na boj proti suchu z evropských peněz 13,5 miliardy korun, do roku 2020 počítá s dalšími 6,5 miliardy korun.

Podle Zemana je třeba obnovovat rybníky, kterých na českém území bylo před sto lety třikrát více, než je v současnosti. A to jak malé, tak i střední a velké.

 

Zdroj: ČTK