Více času na podstatné

Zítra je poslední den pro podání hlášení za agendy - IRZ, ovzduší a odpadů

30.03.2016 08:54

Dovolujeme si upozornit všechny ohlašovatele, že zítra 31. března 2016 je poslední den ke splnění zákonné povinnosti pro podání hlášení za vybrané agendy ovzduší, integrovaného registru znečištění (IRZ) a odpadů (roční zprávy).

Agendy ovzduší se týká ohlášení souhrnné provozní evidence, podání poplatkového přiznání, oznámení o počtu systémů požární ochrany a hasicích přístrojů s halony, množství v nich obsažených halonů, zprávy o množství fluorovaných skleníkových plynů a regulovaných látek (získání nebo předání z nebo do jiného členského státu EU, zneškodnění, znovuzískání, recyklace, regenerace a zneškodnění).

V oblasti odpadů se tentokrát podávají roční zprávy a to konkrétně roční zpráva výrobce a akreditovaného zástupce vybraných vozidel o dosažení cílů stanovených v § 37 odst. 7 písm. b) zákona o odpadech, roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadu, roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru bateriií a akumulátorů za uplynulý kalendářní rok a roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru pneumatik za uplynulý kalendářní rok.

Co se týče hlášení IRZ za rok 2015 tak připomínáme, že musí být v ISPOP u provozovny IRZ uvedena buď E-PRTR činnost nebo Činnost dle přílohy zákona o IRZ – pokud ne, nebude možné stáhnout PDF hlášení, případně skončí hlášení jako nezpracovatelné. Podrobné informace k problematice IRZ lze nalézt na stránkách IRZ nebo v Příručce pro ohlašování do IRZ (stahujte ZDE).

Hlášení se podává pouze elektronicky pomocí Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností ( ISPOP ) prostřednictvím interaktivních PDF formulářů v ISPOP nebo při dodržení datového standardu zasláním hlášení, vygenerovaného komerčním softwarem v podobě XML souboru. Manuály a návody si můžete stáhnout ZDE.

Následný ohlašovací termín je 15.10. v agendě vod pro poplatkové hlášení pro stanovení výše záloh poplatku za odebrané množství podzemní vody (za zdroj odběru podzemní vody) a poplatkové hlášení za zdroj znečišťování.

 

 

Zdroj: IRZ, ISPOP