Více času na podstatné

Znečištění vody v Praze 6 nezpůsobilo slepé rameno ale kanalizace ze Střešovic

25.06.2015 15:52

Nedávnou kontaminaci vody v Praze 6 nezpůsobily splašky ze slepého kanalizačního ramene, ale průsak z kanalizace, která vede z Ústřední vojenské nemocnice, na dnešním jednání zastupitelstva Prahy 6 to řekl ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Slepé rameno bylo odpojené, nemohlo tak být příčinou kontaminace, uvedl ředitel PVK.

PVK udělala řadu sedmimetrových sond a následným georadarovým průzkumem našla nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu. "V místě křížení byl průsak odpadní vody do vodovodního potrubí," tvrdí Mrkos. Podle zákona přitom musí být kanalizační potrubí uložena pod vodovodním. "Takové porušení norem jsme v Praze ještě nezaznamenali," uvedl.

Kanalizace napojená mimo jiné na střešovickou nemocnici pochází z roku 1925, vodovod byl pod ni uložen v roce 1960. Podle mluvčího PVK Tomáše Mrázka má nemocnice vlastní čistírnu odpadních vod, kontaminace infekční odpadní vodou nehrozila. Vodovod i kanalizace byly prý zřejmě poškozeny nedalekými stavebními prácemi.

Že by kontaminaci způsobila odpadní voda ze střešoviské nemocnice, odmítá náměstek pro léčebnou a preventivní péči ÚVN Ivan Jeřábek.  

„Nemocnice má oblast splaškových vod velmi pečlivě spravovanou. Máme tady čističku, která je stará sedm osm let, podléhá pravidelným revizím a poslední revize byla v březnu tohoto roku. Její stav by shledán jako velmi dobrý,“ řekl Radiožurnálu. 

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman sdělil, že město už situaci prošetřuje. „V tuto chvíli se situací zabývá vyšetřovací komise Magistrátu hlavního města Prahy. Výsledky šetření by měly být známé již příští týden.“

 

Zdroj: ČeskéNoviny.cz (ČTK), Radiožurnál