Více času na podstatné

Brněnský inspektorát ČIŽP pokutoval bioplynku i sběrnu

08.01.2016 09:33

ŠPATNÁ PRAXE U provozovatele bioplynové stanice našli inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) odpad z líhnutí kuřat nebo zahnívající zeleninu. Dostal dvě pokuty v celkové výši 1,4 milionu korun. Provozovatel sběrny zas měl osm let propadlý souhlas k provozování.

Dvě pokuty v celkové výši 1, 4 milionu korun uložili inspektoři České inspekce životního prostředí v Brně firmě v likvidaci, která provozovala Bioplynovou stanici. Společnost podle inspekce několikrát porušila vodní zákon.

V prvním případě byla pokuta 900 tisíc korun uložena za nevyhovující skladování biologického odpadu a umožnění jeho mísení se srážkovými vodami. „Při kontrole jsme našli například odpad z líhnutí kuřat uložený v zemní jímce. Dále jsme v objektu zjistili na nezpevněné a nezastřešené ploše zahnívající ovoce, zeleninu a kaly z čistíren odpadních vod. Výluhy z těchto odpadů volně odtékaly na okolní terén.“ uvedl Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně.

Druhou pokutu ve výši 500 tisíc korun dostala firma za to, že neučinila dostatečná opatření, aby nedošlo k úniku závadných látek do půdy. „Unikl takto opakovaně například digestát (pozn. směs kejdy, hnoje a rostlinných zbytků po zpracování v bioplynové stanici) nebo zpracovávaná statková hnojiva,“ vysvětlil Mikeš.

 

Propadlý souhlas

Dále inspektoři z brněnského inspektorátu uložili podnikající fyzické osobě pokutu ve výši 250 000 korun za porušení zákona o odpadech. Provozovatel sběrny měl totiž osm let propadlý souhlas k provozování, kovový odpad byl navíc skladován v rozporu se zákonem.

V březnu loňského roku provedli inspektoři v rámci celostátní akce BLUE 24 kontrolu provozovny a zjistili nejenom, že v provozovně je prováděn sběr a výkup kovových odpadů, které byly soustřeďovány na hromadách, ale provozovatel nepředložil ani platný souhlas k provozování zařízení. Původní souhlas Krajského úřadu Jihomoravského kraje byl z roku 2002 s dobou platnosti na pět let.

„Za stejný prohřešek jsme už podnikateli uložili v roce 2011 pokutu ve výši 40 tisíc korun, přesto si nevyřídil nový souhlas k provozování zařízení. Subjekt se proti našemu rozhodnutí odvolal, Ministerstvo životního prostředí však naše rozhodnutí potvrdilo. Do konce tohoto týdne podáme podnět na zrušení živnostenského oprávnění příslušnému živnostenskému úřadu,“ dodal Mikeš.