Více času na podstatné

Ceny emisních povolenek v EU poprvé stouply nad 40 eur

16.02.2021 10:45

Ceny emisních povolenek v Evropské unii minulý týden poprvé vzrostly nad 40 eur (1030 Kč) za tunu. Během středy ceny stouply až na 40,12 eura za tunu, což bylo nejvýše za 16 let fungování tohoto systému. Později však cena klesla pod 39 eur za tunu, uvedla agentura Reuters. Růst na rekord zřejmě způsobili spekulanti, včetně některých hedgeových fondů, a částečně zájem některých podniků veřejných služeb kvůli současnému chladnému počasí, uvedli obchodníci a analytici.

Chladnější počasí zvyšuje poptávku po elektřině a vytápění. Roste tak produkce znečišťujících elektráren, což zvyšuje poptávku po emisních povolenkách. Na trhu je však podle analytiků také množství nových peněz, zřejmě od spekulantů.

Dlouhodobě je největší silou zvyšující se ceny povolenek ambiciózní plán boje proti změnám klimatu 27 zemí EU. Ceny rostou od loňského roku, kdy se země EU dohodly na větším omezení emisí skleníkových plynů do roku 2030. Očekává se, že Brusel v nadcházejících letech sníží nabídku povolenek na trhu, aby přiměl znečišťovatele k rychlejšímu omezení emisí. To je zřejmě důvodem, proč někteří investoři považují povolenky za atraktivní aktivum.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se jejich cena zvyšuje, roste také motivace společností snažit se snižovat emise.

Evropská komise má v červnu představit návrhy na dosažení nových klimatických cílů, včetně reformy trhu s emisními povolenkami. Cílem je přidat do systému emise z lodní a další dopravy či výstavby.