Více času na podstatné

CHLP novinky: Kontrola bezpečnostních uzávěrů, oznámení SVHC látek a novela směrnice RoHS

12.06.2015 07:42

V 15 členských státech budou probíhat kontroly bezpečného balení nebezpečných látek a směsí, které jsou užívány spotřebiteli. Jedná se o první projekt Fóra pro výměnu informací o prosazování, který bude sledovat prosazování konkrétních požadavků na obaly. Cílem je zlepšení bezpečnosti spotřebitelů a zejména dětí.

Kontroly budou zaměřeny na následné uživatele, zvláště na formulátory směsí, zpětné dovozce, ty, kteří přeplňují a přebalují směsi, které dodávají široké veřejnosti a na dovozce směsí. Mezi hlavní dodavatele patří rovněž distributoři, včetně maloobchodníků. Z hlediska dodržování pravidel mohou být kontrolováni také výrobci látek určených pro širokou veřejnost.

Kontroly budou probíhat od července do prosince 2015 a budou zaměřené na spotřebitelské výrobky s nebezpečnými látkami nebo směsmi, které musí být opatřeny uzávěry odolnými proti otevření dětmi a také hmatatelnou výstrahou pro nevidomé. Mezi typické produkty patří náplně do zapalovačů, dezinfekční prostředky, čisticí a prací prostředky a výrobky na čištění odpadů.

Inspektoři budou kontrolovat také celá balení z hlediska informací, aby nebylo možné zaměnit tyto obaly za obaly s potravinami, krmivy pro zvířata, léky nebo kosmetikou.

Další informace:

Fórum o prosazování

 

Termín pro podání oznámení SVHC látek v předmětech:

ECHA připomíná, že do 17. června 2015 je nutné podat oznámení šesti látek vzbuzujících mimořádné obavy (SVHC) obsažených v předmětech, které byly na Kandidátský seznam zařazeny 17. prosince 2014 (viz níže). Společnosti si musí ověřit, zda jejich výrobky splňují podmínky pro oznamovací povinnost podle článku 7 nařízení REACH. Oznámení látky v předmětu lze předložit buď prostřednictvím webového formuláře nebo prostřednictvím systému REACH—IT pomocí IUCLID.

  • 2—(2H—benzotriazol—2—yl)—4,6—ditertpentylphenol (UV—328) (EC 247—384—8);
  • 2—benzotriazol—2—yl—4,6—di—tert—butylphenol (UV—320) (EC 223—346—6);
  • 2—ethylhexyl 10—ethyl—4,4—dioctyl—7—oxo—8—oxa—3,5—dithia—4—stannatetradecanoate (DOTE) (EC 239—622—4);
  • Cadmium fluoride (EC 232—222—0);
  • Cadmium sulphate (EC 233—331—6);
  • Reaction mass of 2—ethylhexyl 10—ethyl—4,4—dioctyl—7—oxo—8—oxa—3,5—dithia—4—stannatetradecanoate and 2—ethylhexyl 10—ethyl—4—[[2—[(2—ethylhexyl)oxy]—2—oxoethyl]thio]—4—octyl—7—oxo—8—oxa—3,5—dithia—4—stannatetradecanoate (reaction mass of DOTE and MOTE).

 

Další informace:

Oznamování látek obsažených v předmětech

Kandidátský seznam

Webový formulář/ REACH—IT pomocí nástroje IUCLID

 

RoHS: Novela směrnice "RoHS 2" je již vyhlášena:

Dne 31. března 2015 Evropská komise schválila návrh směrnice, kterou se rozšiřuje dosavadní počet nebezpečných látek omezovaných v elektrozařízeních o další 4 látky, kterými jsou následující ftaláty:

  • Benzyl butyl ftalát (BBP)
  • Dibutyl ftalát (DBP)
  • Bis(2—ethylhexyl) ftalát (DEHP)
  • Diisobutyl—ftalát (DIBP).

U všech látek je stanovena shodně hmotnostní koncentrace tolerovaná v homogenních materiálech 0,1 %.

Všechny uvedené látky patří mezi látky vzbuzující velmi vážné obavy podle nařízení REACH, kde jsou zařazeny do přílohy XIV, tj. do seznamu látek podléhajících povolení.

O navržených látkách vedla Evropská komise podrobný proces hodnocení a stejně tak konzultační proces, do kterého byly zapojeny také příslušné hospodářské subjekty z členských zemí EU včetně České republiky. Zapojené asociace výrobců elektrozařízení působící v České republice navržený rozsah nerozporovaly. Směrnice Komise v přenesené pravomoci č. 2015/863/EU, kterou se mění příloha II směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/65/EU, pokud jde o seznam omezených látek, byla projednána Radou EU a Evropským parlamentem a vyhlášena dne 4. 6. 2015 v Úředním věstníku EU.

Tato směrnice bude transponována do národního předpisu, kterým je v tuto chvíli nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízení, a to nejpozději do 31. 12. 2016. Účinnost omezení používání výše uvedených látek bude stanovena ode dne 22. 7. 2019.

 

 

Zdroj: MPO