Více času na podstatné

CHLP novinky - kontroly, biocidy, IUCLID 6 a registrace

26.06.2015 12:52

ECHA vybrala na 200 látek, které podrobí bližší kontrole z pohledu potřeby dalších regulačních opatření (kontrola dodržování předpisů, hodnocení látek, harmonizované klasifikace a označování, povolení nebo omezení). Primárně byly vybrány látky představující největší potencionální riziko pro zdraví a životní prostředí, tedy látky CMR (karcinogenní, mutagenní nebo toxické pro reprodukci), PBT (perzistentní bioakumulativní toxické) nebo endokrinní disruptory. Výběr se dotýká 1 300 registrací, resp. 800 podniků.

Přehodnocení bude ECHA realizovat ručně a dotčení registranti budou ECHA průběžně informováni a případně vyzívání k doplnění požadovaných dat. Aktivita je v souladu s SVHC plánem 2020 s cílem zajistit bezpečné používání látek a minimalizovat jejich negativní dopady.

 

Celá zpráva: ZDE


Výbor pro biocidní přípravky rozhodl o 11 látkách

Výbor pro biocidní přípravky (BPC) na svém zasedání 15. - 18. června 2015 přijal na 11 stanovisek pro účinné látky používané v biocidních přípravcích (protihnilobní a dezinfekční prostředky, konzervační látky). Konkrétní výsledky:

  • Biphenyl-2-ol schváleno pro PTs 4 and 6
  • PHMB: schváleni pro PTs 2, 3, 4 and 11; neschváleno pro PTs 1, 6 and 9
  • Cybutryne neschváleno pro PT 21
  • Triclosan neschváleno pro PT 1
  • DDAC schváleno pro PT 8 (potvrzeny závěry kombinovaných orgánů)
  • ADBAC/BKC schváleno pro PT 8 (potvrzeny závěry kombinovaných orgánů)

Pozn.: PTs - typy přípravků

 

Celá zpráva: ZDE

Více informací o látkách: ZDE


Nová verze registru biocidních přípravků spuštěna

Ve čtvrtek 25. června byla spuštěna nová verze registru biocidních přípravků - R4BP 3.3. Zásadní novinky pro uživatele:

  • povolení pro biocidní přípravek - bylo odebráno omezení v případě, kdy stejná společnost je držitelem počátečního povolení a souvisejícího stejného oprávnění pro biocidní přípravek ve stejné oblasti trhu;
  • vylepšení souhrnu údajů o přípravku (SPC) - nyní lze stáhnout ve formátu pdf
  • vylepšení přenosu zjednodušených oprávnění - všechny související probíhající a konečná oznámení jsou převedeny novému oprávněnému uživateli
  • možnost využití přílohy I  BPR pro vytvoření nových žádostí o povolení
  • vylepšené uživatelské prostředí - mezinárodní klávesnice pro zadání uživatelská jména, konkretizace chybových zpráv

 

Celá zpráva: ZDE

R4BP 3.3: ZDE

 

IUCLID 6 se blíží

Práce na nové verzi programu IUCLID vrcholí. ECHA zveřejnila tzv. beta testovací verzi, kterou si lze už dnes lze vyzkoušet a seznámit se s přepracovaným uživatelským rozhraním. Spuštění nové verze je plánováno na příští léto, a než dojde k jeho oficiálnímu spuštění, uživatelé musí pro přípravu registrace i nadále používat současnou verzi 5. Pro uživatele servové verze je doporučováno její stažení a odzkoušení tak, aby firmy dopředu připravené na přechod na novou verzi. Verze pro koncové stanice nově obsahuje komplexní instalační balíček a instalace tak proběhne pouze v jednom kroku. Pro vyzkoušení je potřeba vytvoření nového účtu, účet pro IUCLID 5 nelze použít. Naopak lze využít přihlašovací údaje pro příjem novinek (Newsletter) nebo CHESAR.

 

Celá zpráva: ZDE

IUCLID 6: ZDE


Poslední vlna registrací je za dveřmi - připravte se!

Do 31. května 2018 musejí být všechny látky v množství větším jak 1 t/rok registrovány. ECHA tak upozorňuje, že je nejvyšší čas začít s přípravnými pracemi a nenechávat vše na poslední chvíli. Konkrétně je doporučována inventarizace portfolia látek a přípravků se kterými společnosti nakládají tak, aby dle tonáže přezkoumali své povinnosti z hlediska požadavků REACH.

Dalším nutným krokem je správná identifikace látek, k čemuž může napomoci speciální pokyny k identifikaci a pojmenovávání látek. Nakonec by měl být stanoven konkrétní harmonogram prací. ECHA nabízí informační podporu ve formě webových stránek, metodických pokynů, ale také tzv. webinářů. Dne 24. června se konal jeden z webinářů - REACH 2018, který byl zaměřen právě na problematiku registrací.

 

Celá zpráva: ZDE

Webinář - REACH 2018: ZDE

Webové stránky REACH 2018: ZDE

 

 

Zdroj: ECHA