Více času na podstatné

ČIŽP dala pokuty za vykácení lesa, otrávení rybníka i za porušení zákona o ochraně ovzduší

03.09.2015 09:05

V listopadu 2012 zjistili inspektoři z oddělení ochrany lesa České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Olomouci vykácení porostu mladšího 80 let. Lesní porosty do tohoto věku zákon na ochranu lesa před mýtní těžbou chrání. Lesní pozemek s porostem koupila společnost a přes písemný zákaz příslušné státní správy lesa ihned nechala dřevo vytěžit najatou firmou. Souvislá holina byla vytvořena na ploše 0,96 ha. ČIŽP uložila podle zákona společnosti pokutu 400 tisíc korun. Případ šetřila také Policie ČR a dostal se k soudu. Ten vůbec poprvé odsoudil v souvislosti s nelegálním kácením konkrétní fyzické osoby, které ho nařídily, a to za zneužití vlastnictví.

 

Uhyn ryb kvůli úniku močůvky

Inspektoři z oddělení ochrany vod zas udělili pokutu 300 tisíc korun. Družstvo ji dostala za to, že v červenci kvůli havárii močůvkou znečistilo a otrávilo potok a také rybník, ve kterém uhynulo několik stovek kilogramů ryb. I přesto, že podnik závadu po zjištění odstranil a pustil do potoka velké množství čisté vody, aby se koncentrace zředila a kvalita vody zlepšila, negativní vliv se může projevit až později a nemusí být jednoznačně prokazatelný jako u ryb. Za rybník už se podle inspektorů ale závadné látky nedostaly v koncentraci, která by mohla ohrozit kvalitu vody a živé organismy. Obec vyčíslila škody na uhynulé rybí obsádce na cca 73 tisíc korun.

 

Firma porušila zákon o ovzduší a dostala pokutu sto tisíc korun

Inspektoři z oddělení ochrany ovzduší České inspekce životního prostředí v Brně uložili pokutu sto tisíc korun společnosti za znečišťování ovzduší. Firma porušila zákon o ochraně ovzduší tím, že v rozporu s rozhodnutím o povolení provozu, které vydal Krajský úřad, provozovala mobilní drtič stavebních sutí v areálu zákazníka. Konkrétně se jednalo o provoz drtiče bez zajištění snižování emisí tuhých znečišťujících látek, o skrápění příjezdové komunikace a manipulačních ploch. Navíc měla firma povinnost před zahájením provozu tohoto zdroje informovat Českou inspekci životního prostředí, což neučinila.