Více času na podstatné

Durban: Nová dohoda je na světě, platit bude od roku 2020

12.12.2011 12:44

Účastníkům klimatické konference v Durbanu se o víkendu (11. prosince) podařilo shodnout na podobě nové smlouvy, která má ambice donutit všechny velké světové znečišťovatele ovzduší ke snižování emisí skleníkových plynů. Podle kritiků je však plán příliš mírný, a proto se mu pravděpodobně snížit tempo globálního oteplování nepodaří.

Na klimatické konferenci v Durbanu, která probíhala během posledních dvou týdnů, byl přijat balíček dohod, které prodloužily platnost Kjótského protokolu. Ten je v současnosti jedinou globální smlouvou, která závazně prosazuje redukci emisí škodlivých skleníkových plynů. Účastníci jednání se také shodli na vytvoření fondu, který by podporoval chudé země v boji proti změnám klimatu a konference zároveň vytyčila cestu k další smlouvě, která by zavazovala státy ke snižování emisí skleníkových plynů poté, co platnost Kjóta vyprší.

Dohodu však kritizuje celá řada malých ostrovních států a rozvojových zemí, které jsou ohroženy stoupající hladinou oceánu a extrémními vlivy počasí. Podle nich se vyjednavači shodli na nejnižším možném společném jmenovateli a dohoda postrádá ambice usilovat o jejich přežití. 

Přijetí balíčku v brzkých nedělních hodinách zabránilo kolapsu vyjednávání a ušetřilo ostudu hostující Jihoafrické republice (JAR), jejíž řízení konference se stalo terčem kritiky ostatních států.

Malé ostrovní státy se podle slov jejich představitelů k ostatním připojily jen proto, aby jednání nezkolabovala.

 

Více EurActiv.cz ZDE

 

 

Související článek: Kanada odstoupí od Kjótského protokolu o emisích škodlivých plynů