Více času na podstatné

Kanada odstoupí od Kjótského protokolu o emisích škodlivých plynů

13.12.2011 09:24

Kanada oficiálně odstupuje od Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů. Oznámil to kanadský ministr životního prostředí Peter Kent. Jeho země je vůbec první, která se k takovému kroku odhodlala.

Jak ministr Kent řekl, Kjótský protokol, v jehož rámci Kanadě hrozily sankce ve výši miliard dolarů, je pro Ottawu už minulostí. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že dohoda nefunguje.

Druhá největší země světa chce, aby vznikla nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů a trvá na tom, aby platila pro všechny státy včetně Číny a Indie. Ty nejsou momentálně Kjótským protokolem vázané.

Kanada měla v rámci Kjótského protokolu do roku 2012 snížit emise škodlivých plynů o šest procent ve srovnání s rokem 1990. Objem exhalací však ve skutečnosti vzrostl.

Na vytvoření nové dohody se v minulých dnech domluvili delegáti z více než 190 zemí na konferenci v jihoafrickém Durbanu. Platit by měla začít nejpozději v roce 2020. Platnost Kjótského protokolu, stanovená původně do roku 2012, se podle dosaženého kompromisu prodlouží o pět let.

 

Zdroj: Radiožurnál