Více času na podstatné

ECHA navrhla sedm látek do přílohy XIV a konzultační den IUCLID6 CLOUD

14.02.2018 14:14

Na seznam látek podléhajících povolení bylo navrženo dalších 7 látek SVHC, které byly upřednostněny z Kandidátského seznamu. Je to osmé doporučení látek s nebezpečnými vlastnosti pro lidské zdraví nebo životní prostředí.

ECHA doporučila Evropské komisi zařadit na seznam látek podléhajících povolení dalších sedm látek z Kandidátského seznamu. Navržené látky jsou používány ve velkých objemech a mají široké použití, což může znamenat nebezpečí pro lidské zdraví nebo životní prostředí. Některé z těchto látek již nejsou v EU používány, ale mohly by nahradit další látky doporučené nebo již zařazené do seznamu látek podléhajících povolení, což by vedlo k nežádoucí substituci.

Veřejná konzultace k návrhu na doporučení látek probíhala od března do června 2017. Výbor členských států projednal obdržené připomínky a 11. prosince 2017 přijal své stanovisko.

ECHA při rozhodování o látkách, které nyní doporučuje zařadit do přílohy XIV, vzala do úvahy připomínky, aktualizace registračních dokumentací a stanovisko MSC.

Osmé doporučení zahrnuje následující látky (nebezpečná vlastnost a příklady použití):

 

  • 5-sec-butyl-2-(2,4-dimethylcyclohex-3-en-1-yl)-5-methyl-1,3-dioxane [1], 5-sec-butyl-2-(4,6-dimethylcyclohex-3-en-1-yl)-5-methyl-1,3-dioxane [2] [covering any of the individual stereoisomers of [1] and [2] or any combination thereof] (karanal group): vPvB; použití jako vůně do mýdel a detergentů;
  • 2-(2H-benzotriazol-2-yl)-4,6-ditertpentylphenol (UV-328):  PBT, vPvB; použití jako UV stabilizátor do plastů, kaučuku a nátěrů;
  • 2,4-di-tert-butyl-6-(5-chlorobenzotriazol-2-yl)phenol (UV-327): vPvB; použití jako UV stabilizátor do plastů, kaučuku a nátěrů;
  • 2-(2H-benzotriazol-2-yl)-4-(tert-butyl)-6-(sec-butyl)phenol (UV-350): vPvB; použití jako UV stabilizátor do plastů, kaučuku a nátěrů;
  • 2-benzotriazol-2-yl-4,6-di-tert-butylphenol (UV-320):  PBT, vPvB; použití jako UV stabilizátor do plastů, kaučuku a nátěrů;
  • 1,2-benzenedicarboxylic acid, di-C6-10-alkyl esters; 1,2- benzenedicarboxylic acid, mixed decyl and hexyl and octyldiesters with ≥ 0.3% of dihexyl phthalate (EC 201-559-5) – toxický pro reprodukci; použití jako plastifikátor do PVC, lepidla;
  • 1-methyl-2-pyrrolidone (NMP):  toxický pro reprodukci; široce používané rozpouštědlo např. v nátěrech, čisticích prostředcích, v provozních kapalinách atd.

Konečné rozhodnutí o zařazení látek do přílohy XIV nařízení REACH bude přijato Komisí ve spolupráci s členskými státy a Evropským parlamentem.

 

Další informace:

Doporučené látky a příklady jejich použití

8. doporučení

Podrobné informace o látkách doporučených do přílohy XIV

Stanovisko Výboru členských států

Kandidátský seznam

Seznam látek podléhajících povolení

 

Konzultační den 15. 3. 2018: IUCLID6 CLOUD

Speciální doplňkový kurz navazující na projekt REACH MSP 2018 bude věnovaný přípravě registrační dokumentace v prostředí IUCLID6 CLOUD. Cílem IUCLID6 CLOUD je zjednodušení přípravy registrační dokumentace pro malé a střední podniky.

 

K 31. 5. 2018 musí být podle nařízení REACH registrovány všechny chemické látky, pokud jsou vyráběny nebo dováženy v množství od 1 do 100 t/rok. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo ve spolupráci se společností ReachSpektrum, s.r.o. speciální kurz věnovaný přípravě registrační dokumentace v IUCLID6 CLOUD.

Konzultační den bude zaměřen na práci s novinkou agentury ECHA: IUCLID6 CLOUD a  klasickým IUCLID6 při přípravě registrační dokumentace pro malé a střední podniky. Účastníci kurzu získají následující informace:

  • Co je IUCLID6 CLOUD a jak funguje, pro koho je vhodný;
  • Jak používat IUCLID6 CLOUD;
  • Kdy je lepší klasická verze IUCLID6;
  • Práce v IUCLID6 CLOUD;
  • Konzultace k individuálním registračním dokumentacím připravovaným v IUCLID pro poslední registrační lhůtu.

Konzultační den se bude konat 15. března 2018 v sídle ReachSpektrum, s.r.o., Rubeška 393/7, Praha 9 Vysočany. Účast na akci je zdarma. Přihlásit se můžete elektronicky vyplněním formuláře na stránkách ReachSpektrum, kde se dozvíte další podrobnější informace.

 

 

Zdroj: MPO