Více času na podstatné

ECHA zveřejnila praktického průvodce k evropskému systému kategorizace výrobků

18.07.2018 13:56

V souladu s nařízením CLP a ve spolupráci s průmyslem a určenými subjekty vyvinula ECHA evropský systém kategorizace výrobků (EuPCS).

Subjekty, určené v souladu s čl. 45 odst. 1 nařízení CLP, potřebují k plnění svých povinností informace týkající se směsí uváděných na trh a klasifikovaných jako nebezpečné na základě svých zdravotních nebo fyzikálních účinků. Tyto informace předkládají dovozci a následní uživatelé.

Aby se usnadnilo předávání informací o zamýšleném použití směsi a podpořila statistická analýza souvisejících případů otrav, má ECHA v nařízení CLP uloženo vyvinout evropský systém kategorizace výrobků.

Předkladatel informace o směsi klasifikované jako nebezpečná (dovozce/následný uživatel) přiřadí nebezpečné směsi kód příslušné produktové kategorie, která lépe definuje její zamýšlené použití při uvádění na trh.

V této souvislosti ECHA připravila k  evropskému systému kategorizace výrobků praktického průvodce. Praktický průvodce uvádí seznam a popis kategorií výrobků a vysvětluje principy tohoto systému kategorizace výrobků.

Evropský systém kategorizace výrobků některé výrobkové kategorie nezahrnuje, jako např.: kosmetické přípravky, potraviny a tabákové výrobky, léčivé přípravky, zdravotnické prostředky, návykové látky.

 

Další informace:

 
 
Zdroj: MPO