Více času na podstatné

EIA: Výbor pro životní prostředí navrhuje také změny

28.11.2014 08:23

Sněmovní výbor pro životní prostředí doporučil schválit vládní novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, ale navrhl v ní zmírnění některých navrhovaných podmínek. Výbor z části vycházel i z doporučení, která v minulých týdnech přijaly jiné sněmovní výbory. Například po vzoru hospodářského výboru navrhl zvýšit limit pro zjišťovací řízení u parkovacích míst tak, aby se konalo až od 300 parkovacích míst a nikoli už od stovky míst, jak navrhuje vláda. Poslanec a zpravodaj Michal Kučera podotkl, že třeba v Rakousku činí tento limit 1500 míst. Podle ministerstva životního prostředí však v Rakousku u parkovacích míst platí navíc další omezující podmínky.

Stejně tak by neměly podléhat řízení všechny záměry rozvoje měst, ale jen ty s rozlohou nad pět hektarů. To podle pozměňovacího návrhu odpovídá například zástavbě 50 rodinných domů s rozlohou pozemku 1000 metrů čtverečních. U průmyslových zón by se mělo řízení konat až od 20 hektarů plochy a nikoli od 3000 metrů čtverečních, jak navrhla vláda.

Druhé čtení novely zákona EIA je na programu prosincové schůze, která bude zahájena příští týden v úterý - program a přehled pozměňvacích návrhů ZDE.

 

Čtěte také:

Novela EIA bude podle Šlechtové platná nejspíš až březnu 2015 (27.11.2014)

EIA: Výbor pro veřejnou správu doporučil novelu schválit. Změny navrhli už i sami poslanci


 

Zdroj: ČTK