Více času na podstatné

Ekolist: Občané budou mít více práv v rozhodování o životním prostředí. MŽP odmítá kritiku nevládek.

27.03.2014 16:29

Nevládní organizace nemají podle ministerstva životního prostředí pravdu, když tvrdí, že připravovaná novela zákona o EIA omezí práva občanů. Nová právní úprava zákona o posuzování vlivů na životní prostředí prý naopak dává každému občanu větší možnosti, jak se do celého rozhodovacího procesu zapojit, stojí v prohlášení MŽP. Podle sdružení Zelený kruh ministerstvo chystá v rámci novely zákona o EIA nejrozsáhlejší omezení občanských práv od listopadu 1989. Důvodem kritiky ze strany nevládních organizací je zejména podmínka, podle které by občané museli ke každému odvolání či žalobě během jednoho či dvou měsíců předložit 250 úředně ověřených podpisů.

Nově bude nevládním organizacím splňujícím daná kritéria (včetně opatření si 250 podpisů) umožněno napadat negativní závěr zjišťovacího řízení, a to jak odvoláním, tak žalobou. Současně bude nevládním organizacím nově umožněno napadnout nejen procesní, ale i věcnou stránku daného rozhodnutí. Soudní ochrana tohoto procesu je včasná, soud bude nově povinen rozhodnout do 90 dní.

 

Úplnou reakci MŽP najdete na webu Třetíruka.cz ZDE.

 

Nově se nevládní organizace budou účastnit navazujících správních řízení tzv. konzultativní formou. Bude odstraněna podmínka předchozí účasti, tedy jakékoliv občanské sdružení se bude moci stát kdykoliv účastníkem územního či stavebního řízení. Nově bude zaručeno právo podat odvolání i následnou žalobu bez jakékoli předchozí účasti v řízeních, opět za předpokladu splnění daných kritérií (včetně opatření si 250 podpisů). Bude umožněno napadnout i věcnou stránku daného rozhodnutí, lhůta pro soudní rozhodnutí bude i zde 90 dní.

Tato práva budou platit i pro stavební řízení, v nichž byla dosud účast veřejnosti značně omezena. Dále podle návrhu MŽP budou nově zveřejňovány na úřední desce a webových stránkách daných úřadů veškeré dokumenty pořizované v rámci konkrétního řízení. Všechna obdržená vyjádření k těmto dokumentům budou muset být vypořádána v odůvodnění rozhodnutí.

 

Celý článek čtěte na Ekolist.cz ZDE.

 

Související článek:

Reakce na tiskovou zprávu Zeleného kruhu k nové právní úpravě EIA

Brabcovo ministerstvo plánuje omezení občanských práv, tvrdí nevládky (Ekolist.cz, 27.3.2014)

 

Zdroj: Ekolist.cz