Více času na podstatné

EU: Rekapitulace dění v březnu 2018

10.04.2018 20:30

Komise prezentovala plán, který má napomoci tomu, aby finance více přispívaly k rozvoji dobře fungující ekonomiky, jež bude zároveň plnit i cíle v sociální oblasti a oblasti životního prostředí. Akční plán pro udržitelné finance se snaží propojit financování s konkrétními potřebami evropské ekonomiky tak, aby to bylo přínosné pro planetu i společnost. Návrhy by měly umožnit investorům i jednotlivcům činit svá rozhodnutí tak, aby byly jejich peníze využívány odpovědněji a podporovaly udržitelnost. Přijetí plánu rovněž představuje jeden z hlavních kroků k plnění Pařížské dohody a evropské Agendy pro udržitelný rozvoj.

V roce 2016 zřídila Komise skupinu odborníků na vysoké úrovni pro udržitelné finance. V lednu 2018 zveřejnila tato skupina svou závěrečnou zprávu. Určila v ní 8 prioritních opatření, jež považuje za nezbytný předpoklad pro smysluplné kroky v oblasti udržitelného financování. Komisí prezentovaný akční plán vychází z doporučení této odborné skupiny. Přeorientování soukromého kapitálu na udržitelnější investice si totiž žádá nové celkové promyšlení způsobu, jakým finanční systém funguje.

Cílem akčního plánu je zejména propojit financování se specifickými potřebami evropského a globálního hospodářství ve prospěch planety a společnosti. Akční plán má 3 cíle: (1) přeorientovat kapitálové toky na udržitelné investice s cílem dosáhnout udržitelného a inkluzivního růstu; (2) řízení finančních rizik plynoucích z klimatických změn, přírodních katastrof, zhoršování životního prostředí a sociálních otázek a (3) posílit transparentnost a dlouhodobost ve finanční a hospodářské činnosti.

EU se při přijímání Pařížské dohody o změně klimatu a Agendy OSN pro udržitelný rozvoj 2030 zavázala k plnění cíle v podobě udržitelnější ekonomiky a společnosti, k nimž patří mimo jiné snížení emisí skleníkových plynů o 40 %. EU už v tomto směru se blíží dosažení výsledků, a to díky rámci politiky v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030, energetické unii, akčnímu plánu pro oběhové hospodářství a provádění Agendy pro udržitelný rozvoj 2030. V rámci Evropského fondu pro strategické investice již EU investuje do účinnosti zdrojů a sociální infrastruktury. Nejméně 40 % infrastrukturních investic z tohoto fondu bude směrováno do projektů, které přispívají k plnění cílů Pařížské dohody stanovených v rámci boje proti změně klimatu.

Klíčové a sporné body

Akční plán vytyčuje cestu pro další práci a nadcházející opatření a soustřeďuje se na všechny příslušné aktéry ve finančním systému. V rámci akčního plánu jsou plánována jsou např. tato opatření:

  • zavedení společného jazyka pro udržitelné finance prostřednictvím stanovení jednotného unijního klasifikačního systému (taxonomie), aby bylo definováno, co je udržitelné, a byly určeny oblasti, kde mohou mít udržitelné investice největší dopad;
  • vytvoření štítků EU pro „zelené“ finanční produkty na základě uvedeného unijního klasifikačního systému: investoři by tak mohli snadno rozpoznat investice, jež vyhovují ekologickým nebo nízkouhlíkovým kritériím;
  • vyjasnění povinnosti správců aktiv a institucionálních investorů přihlížet při investování k aspektům udržitelnosti a zpřísnění požadavků na poskytování informací;
  • požadavek, aby pojišťovací a investiční společnosti radily klientům na základě preferencí v oblasti udržitelnosti;
  • začlenění hlediska udržitelnosti do obezřetnostních požadavků: Komise prozkoumá proveditelnost nového nastavení kapitálových požadavků pro banky (tzv. zeleného podpůrného faktoru) v souvislosti s udržitelnými investicemi, je-li to z hlediska rizika odůvodněné, při současném zachování finanční stability;
  • zvýšení transparentnosti při vykazování: Komise navrhla upravit pokyny týkající se nefinančních informací, aby byly více sladěny s doporučeními, která vydala pracovní skupina pro finanční informace související s klimatem zřízená v rámci Rady pro finanční stabilitu.

Akční plán obsahuje časový harmonogram kroků, které by měly být provedeny do 2. čtvrtletí roku 2019. V květnu 2018 Komise předloží návrhy týkající se povinnosti institucionálních investorů a správců aktiv přihlížet k udržitelnosti a zásad a rozsahu taxonomie EU pro změnu klimatu a další environmentální a sociální činnosti. Ve 2. čtvrtletí roku 2018 Komise reviduje směrnici o trzích finančních nástrojů (MIFID II) a směrnic o distribuci pojistných smluv (IDD) s cílem zvýšit udržitelnost při posuzování vhodnosti. V 1. polovině roku 2019 skupina odborníků zveřejní zprávu o taxonomii činností spojených se změnou klimatu. To bude následováno ve 2. čtvrtletí roku 2019 zprávou o taxonomii týkající se přizpůsobení se změně klimatu a dalších environmentálních aktivitách, jakož i zprávy o standardech ekologických dluhopisů. Ve 2. čtvrtletí roku 2019 zveřejní Komise svou kontrolu vhodnosti právních předpisů EU o veřejném podnikovém vykazovaní a změní své nezávazné pokyny pro nefinanční výkaznictví.

 

Evropská rada chce po Komisi novou klimatickou strategii

Evropská rada 22. 3. 2018 uložila v závěrech ze svého jednání Komisi předložit dlouhodobou strategii pro snižování emisí CO2. Strategie má stanovit způsob, jakým budou (v souladu s národními akčními lány) dosaženy cíle stanovené na pařížské klimatické konferenci v roce 2015 a výsledkem by měla být aktualizace evropského plánu pro dosažení nízkouhlíkové ekonomiky v roce 2050. Rada dala Komisi čas na vytvoření strategie do 1. čtvrtletí roku 2019, tedy v době, kdy se bude mandát Komise blížit k závěru (volby do EP se budou konat v květnu 2019). Rada tak prolomila určitou míru nejistoty mezi členskými státy i evropskými institucemi ohledně toho, kdy se má strategie připravovat, neboť na její podobu budou mít vliv i některé v současnosti projednávané normy, jako je například návrh nařízení o správě energetické unie.