Více času na podstatné

Evropská komise: Digestát a kompost jako hnojiva - analýza rizik a možnosti řízení rizik

30.10.2019 18:04

V průběhu října 2019 byla zveřejněna závěrečná zpráva studie projektu zadaného Evropskou komisí (DG Environment) ”Digestate and compost as organic fertilisers – Risk assessment and risk management options” (reference FC/2015/0010 - SR3 under Framework Contract ENV.A.3/FRA/2015/0010), zpracovaná společností Wood ve spolupráci s Peter Fisk Associates a Ramboll. Studie je dostupná ke stažení ZDE.

Jde o první ze dvou studií zabývající se kontaminanty v hnojivých materiálech s cílem definovat možná „omezení“ podle nařízení REACH (tj. možné evropské zákazy zemědělských materiálů nebo produktů obsahujících určité úrovně kontaminujících látek). Zákaz nebo omezení by se mohly týkat kompostů, digestátů, organických nebo minerálních hnojiv v celé Evropě, zejména i případů „národních hnojiv“.  Úrovně kontaminantů (budoucích) hnojivých produktů s označením CE jsou již stanoveny v nařízení EU o hnojivech Nařízení (2019/1009 ze dne 5. června 2019, kterým se stanoví pravidla pro dodávání hnojivých výrobků EU na trh a kterým se mění nařízení (ES) č. 1069/2009 a (ES) č. 1107/2009 a zrušuje nařízení (ES) č. 2003/2003).

Druhá studie týkající se znečišťujících látek v organických i minerálních hnojivech je v současné době ve fázi zahájení prací. Zaměří na kontaminanty ve všech hnojivech, organických i minerálních (tj. včetně „národních“ hnojiv, a nejen hnojiv s označením CE, na která se již vztahuje Nařízení EU o hnojivech).
Cílem projektu bylo připravit posouzení rizik pro životní prostředí a lidské zdraví a rizikovou analýzu možností řízení (Risk Management Options Analysis – RMOA), která poskytuje pevný základ pro rozhodování o potřebě navrhnout jakákoli regulační opatření ke kontrole rizik spojených s kontaminanty v kompostu a digestátu, používaných jako hnojivo nebo jako pomocné půdní látky ke zlepšení kvality půdy. Studie zahrnuje socioekonomickou analýzu dopadů možných opatření k řízení rizik. Studie hodnotí rizika spojená s kontaminanty v kompostech a digestátech a navrhuje možná opatření k řízení rizik. „Omezení“ se v souladu se zadáním navrhují realizovat pomocí nařízení REACH o chemických látkách EU.

Navrhovaná omezení kompostů a digestátů pro celou EU zahrnují možná omezení pro některé kontaminanty v kompostech a digestátech pro celou EU a možný zákaz veškerého zemědělského využití splaškových kalů (kompostovaných, vyhnívaných nebo jinak zpracovaných bez jejich transformace). Upozorňuji, že ačkoli kompost i digestát jsou nyní vyňaty z registrace podle nařízení REACH, je navrhovaná aplikace REACH možná a navrhovaná „omezení“ lze implementovat pomocí nařízení REACH v rámci celé EU (účinně včetně zákazů). Nařízení REACH Registration (Annex V), kterým digestát získal výjimku v rámci REACH, je úplně nové, úprava výjimky pro digestát, je totiž z června 2019. Výjimka však uvádí další podmínky a definuje digestát jako „zbytkový polotuhý nebo tekutý materiál, který byl dezinfikován a stabilizován procesem biologického zpracování, jehož posledním krokem je anaerobní digesce, a kde vstupy použité v tento proces jsou biologicky rozložitelné materiály pocházející pouze ze segregovaných materiálů, které nejsou zdrojem nebezpečnosti, jako jsou odpad z potravin, hnojiva a energetické plodiny “. Úvaha o aplikaci REACH vychází ze skutečnosti, že některé vstupy do kompostů a digestátů tuto výjimku plošně neplní a je evidentní, že podle předložených návrhů „opatření“, záměr převážně míří na čistírenské kaly.    

Studie odhaduje, že v EU se vyprodukuje 13–18 milionů tun kompostu ročně (většinou ze zeleného odpadu a odděleně sbíraného biologického odpadu) a 180 milionů tun / rok digestátů. Digestát pochází 2/3 ze zemědělských plodin, dále pak ze zbytků z MBÚ (mechanické biologické úprava smíšeného tuhého komunálního odpadu) a těsně pod 2 miliony tun za rok z kalů vzniklých při čištění odpadních vod.

Studie brala v úvahu těžké kovy, organické kontaminanty (spotřební chemikálie, léčiva, zpomalovače hoření ...) a mikroplasty v kompostech a digestátech. Studie identifikuje následující kontaminanty jako potenciálně ohrožující lidské zdraví nebo životní prostředí, pokud se kompost nebo digestát používá (a) na zemědělské půdě nebo (b) jako růstové médium: těžké kovy (nikl (Ni), Olovo (Pb), měď (Cu), zinek (Zn), rtuť (Hg)), 17a-ethinylestradiol, PCB (PCB28), dioxiny a furany (TCDD, PCDF), nonylfenol, PFA (PFOA, PFOS). Rizika s nižší prioritou jsou identifikována pro látky kadmium a PAH16 a pro mikroplasty se navrhuje „další monitorování“. Překvapivě stranou zůstávají rizika vyplývající z mikrobiologických vlastností a antibiotické rezistence, ale pokud návrh směřuje u čistírenských kalů k obecnému zákazu, je tento přístup pochopitelný.  

Pro všechny tyto látky jsou navrženy možné nové limity EU (s výjimkou kadmia a mikroplastů). Navrhované limity jsou obecně výrazně nižší než limity stanovené novým nařízením EU o hnojivech.

Jsou navržena čtyři možná opatření ke snížení rizika:
•    uplatnění limitů EU týkající se znečišťujících látek ve všech kompostech a digestátech,

•    zákaz používání čistírenských kalů v kompostech a digestátech,

•    omezení používání pomocných půdních přípravků,

•    povinnost dvoustupňové anaerobní digesce čistírenských kalů.

Studie uvádí, že jakákoli omezení pro čistírenské kaly používané v kompostu nebo digestátu by se měla vztahovat také na všechny čistírenské kaly, které se dostávají přímo či nepřímo na zemědělskou půdu.

Mezi projednávané právní možnosti patří „omezení“ na všechny komposty a digestáty (s použitím nařízení REACH), což by znamenalo úpravy příloh nařízení EU o hnojivech (měly by dopad pouze na komposty a digestáty s označením CE), změnu směrnice EU o čistírenských kalech (Směrnice Rady 86/278/EHS) nebo směrnice EU o čištění odpadních vod (Směrnice Rady 91/271/EU).


Ing. Miroslav Kos, CSc., MBA
SMP CZ, a.s., kos@smp.cz