Více času na podstatné

HN: Česko čeká letos další solární boom - tentokrát hlavně na střechách domů

28.08.2012 09:07

Dnešní Hospodářské noviny informují, že fotovoltaické elektrárny zažívají druhou vlnu konjunktury. Tentokrát nikoliv co do výkonu, ale co do počtu. Od konce loňského roku je opět možné připojovat malé sluneční zdroje a lidé toho ve velkém využívají. Jejich počet by se tak mohl do konce roku více než zdvojnásobit. Zájem mají lidé zejména o malé instalace do 5 kW na střechách rodinných domů či malých firem.

"Jen od začátku roku do července jsme povolili připojení více než šesti tisíc solárních elektráren o celkovém výkonu přes 80 MW," říká mluvčí společnosti ČEZ Martin Schreier pro HN. A jak dodává, ČEZ eviduje okolo 11 tisíc dalších žádostí. Zájem potvrzuje také mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. Dle jeho slov E.ON letos vyřídil přes 2500 žádostí o připojení o celkovém výkon 43 MW. Společnost E.ON očekává nárůst instalovaného výkonu až o dalších 30 MW.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO) letos očekává, že spotřebitelé zaplatí v příštím roce na podpoře obnovitelných zdrojů až 44 miliard korun (pozn. redakce: 200 až 300 mld. jsou odhadované náklady na dostavbu JE Temelín)! Více tedy o 8 miliard Kč oproti roku předešlému. Cena elektřiny pro domácnost proto může zdražit o necelé 4 procenta.

Energetický regulační úřad (ERU) v souvislosti s velkým počtem žádostí o vydání licence najímá brigádníky a dále stanovil přesné postupy podle nichž se licence uděluje. Alena Vitásková pro HN řekla, že chce vyhnout zmatečné situaci, která nastala na konci roku 2010." Úřad kvůli tomu čelí mnoha žalobám.

Novela zákona umožňuje uvolnit výkon, který dříve blokovali spekulanti. Tímto neplatí omezení stanovené ČEPS, který pro letošní rok pro fotovoltaiku uvolnil jen 65 MW výkonu. ČEZ a E.ON schválili již připojení elektráren o výkonu 123 MW. Toto uvolnění výkonu může být jedna z příčin zájmu nové fotovoltaické elektrárny.

Druhým důvodem zájmu o fotovoltaiku může být očekávaný velký propad výkupních cen v příštím roce. Ze současných 6 korun za kW mohu výkupní ceny klesnout až o polovinu (více Solární byznys dostane další ránu, stát ořeže dotace).

Redakce poznamenává, že pořizovací ceny fotovoltaických instalací jsou na takové úrovni, že investice do fotovoltaiky je návratná pod 10 let. Investice do fotovoltaiky je tudíž dobrý protiinflační nástroj. Fotovoltaická elektrárna tak svému majiteli zajišťuje 10% roční úrok vložených prostředků.


Zdroj: Hospodářské noviny