Více času na podstatné

HN: MŽP zná obce, které přijdou o miliardy z dotací. Ohroženo je 215 projektů

16.07.2014 08:41

Více než pět miliard korun určených na ekologické investice v Česku může přijít vniveč. Ministerstvo životního prostředí připravilo seznam 215 projektů, u kterých hrozí, že nestihnou vyčerpat miliardové dotace z evropských fondů. Jsou mezi nimi především plány budování čističek odpadních vod, opravy kanalizací či zateplování budov. Žadatelé, většinou obce, nyní mají zhruba měsíc a půl na to, aby s žádostmi hnuli dopředu. Ministerstvo totiž jednotlivé projekty pomalu vyškrtává a plánuje peníze použít jinde. Již v pátek přišel Nejvyšší kontrolní úřad s tím, že celkem Česku hrozí nevyčerpání až 65 miliard korun z evropských fondů.

Ministerstvo se ještě snaží pomoci těm, kteří by mohli sice stihnout uzavřít smlouvu o dotaci do letošního srpna, projekt ale nestihnou dostavět do konce roku 2015. Při mírném zpoždění bude pravděpodobně možné stavět ještě 2-3 měsíce v roce 2016 s tím, že obec náklady zaplatí sama. Druhou možností je tzv. rozfázování - tedy vyčerpání části dotace z tohoto programovacího období, které skončilo v roce 2013, a druhou část vypsat znovu z peněz pro období 2014 až 2020. Další informace a seznam ohrožených projektů najdete ZDE.

 

Komentář MŽP:

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí zpracovalo a před 2 týdny vládě předložilo materiál s návrhem řešení projektů, jejichž spolufinancování z OPŽP je aktuálně ohroženo kvůli prodlevám v jejich přípravě a realizaci.

Problém se aktuálně týká především projektů, které dlouhodobě nekomunikují anebo těch, u nichž se dosud nezačalo s realizací. Jde zejména o projekty, které se týkají výstavby vodohospodářské infrastruktury. Takovéto projekty jsou z hlediska termínu dokončení velmi rizikové, protože samotná implementace je časově velmi náročná, a čas pro realizaci takových projektů, včetně potřebných administrativních kroků, se velmi rychle krátí.

MŽP ve spolupráci se SFŽP proto stanovilo podmínky pro žadatele, které musí naplnit – jinak dojde k odstoupení od dotčených projektů. Zde je nutné si uvědomit, že plánované kroky představují jak ochranu veřejných prostředků, tak samotných příjemců dotace.

V případě realizace projektů, které by nebylo možné dokončit (a proplatit) v termínu uznatelnosti nákladů, tedy do 31. 12. 2015, by totiž bylo nutné dokončit rozestavěný projekt s náklady mnohdy desítek či stovek milionů na Kč na vlastní náklady příjemců dotace (často obcí), případně státu, nebo prostředky z EU vracet. Takový postup je samozřejmě nezodpovědný, proto je nutné možné budoucí problémy eliminovat a v současné době je již nejvyšší čas takováto rozhodnutí učinit.

Je třeba zdůraznit, že už před několika měsíci byli žadatelé seznámeni s pravidly, která se týkají možnosti prodlužování přípravné fáze projektů před vydáním Rozhodnutí o poskytnutí dotace (RoPD), v současné době je již nutné stanovit pevné termíny pro vydání RoPD a zahájení samotné realizace. Nyní je tedy nezbytný především aktivní přístup na straně příjemců dotace rizikových projektů, i když si uvědomujeme, že v některých případech se dostali do problematické situace ne vlastní vinou.

Jednou z hlavních priorit nové vlády je záchrana co největšího objemu ohrožených peněz z evropských fondů. Proto MŽP i SFŽP v posledních měsících průběžně zavádějí různá akcelerační opatření, která mají umožnit realizaci co největšího počtu projektů v současném programovém období. S ohledem na výše popsané riziko je ale zřejmé, že možnost realizace určitého množství projektů bude možná spíše v programovém období 2014-2020.

Pokud jde o seznam projektů zveřejněný na serveru IHNED.cz, upozorňujeme, že nepochází z MŽP ani SFŽP a údaje v něm uvedené nejsou aktuální.

 

 

Zdroj: Hospodářské noviny (16.7., Na černé listině je 215 projektů)