Více času na podstatné

iHNED.cz: Chceme stavět větrné elektrárny v Rumunsku, Polsku i Německu, říká šéf financí ČEZ

13.08.2012 09:05
Vliv obnovitelných zdrojů na trhu je už nyní znát, dál bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet hlavně jejich počet v Německu, říká finanční ředitel ČEZ Martin Novák. Máme rok času na rozhodnutí, zda stavět nové bloky Temelína, dodává. Výsledky ČEZ za první pololetí letošního roku příjemně překvapily trh - tržby i zisk jsou vyšší než loni. Jak se ale bude hospodaření největší české veřejně obchodované firmy vyvíjet do budoucna, je dnes těžké odhadovat.
Pro energetické firmy podobné ČEZ v Evropě celkově přituhuje s tím, jak se na trhu začíná projevovat rostoucí počet solárních a větrných elektráren. Jejich produkce je přednostně vykupována ze pevné ceny, zatímco výroba z uhelných, jaderných či vodních elektráren se obchoduje na trhu a její cena závisí na pohybu nabídky a poptávky.
A kromě toho celkově tlačí dolů cenu elektřiny na trzích i trvale levné emisní povolenky. Spotřeba ve střední Evropě stagnuje, burzovní cena silové elektřiny se drží nízko, obrat je zatím v nedohlednu a to pro energetické společnosti nejsou dobré vyhlídky.
"Vliv obnovitelných zdrojů na trhu je už nyní patrný, dál bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet hlavně jejich počet v Německu," říká finanční ředitel ČEZ Martin Novák.
 
Rozhovor čtete na iHNED.cz ZDE

 

 

Dnes čtěte v rubrice Energie:

Krajíčkův zákon, aneb jak definovat zdroje

Stát otočil solární byznys, firmy musí proud dotovat

Nízkoenergetické budovy mají podpořit růst stavebnictví