Více času na podstatné

Informace MŽP ke zrušení prováděcíh závěrů o nejlepších dostupných technikách (BAT) pro velká spalovací zařízení

09.02.2021 11:31

Soudní dvůr Evropské unie (Tribunál třetího rozšířeného senátu) rozsudkem ze dne 27. ledna 2021 ve věci T‑699/17 (Polská republika proti Evropské komisi) rozhodl o zrušení prováděcího rozhodnutí Komise (EU) 2017/1442 ze dne 31. července 2017, kterým se stanoví závěry o nejlepších dostupných technikách (BAT) podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU pro velká spalovací zařízení. Nicméně účinky zrušeného rozhodnutí jsou zachovány až do doby, než bude v přiměřené lhůtě, která nesmí přesáhnout dvanáct měsíců ode dne vyhlášení tohoto rozsudku, přijat nový právní akt, který ho má nahradit.

Aktuálně běží lhůta dvou měsíců od oznámení napadeného rozhodnutí, kdy mohou vymezené subjekty podat opravný prostředek k Soudnímu dvoru Evropské unie.

V bodu 63 rozsudku je stanoveno následující: „S ohledem na skutečnost, že BAT-AEL úrovně emisí spojené s nejlepšími dostupnými technikami zavedené napadeným rozhodnutím slouží (…) jako základ pro stanovení podmínek povolení k provozu VSZ velká spalovací zařízení vnitrostátními orgány, zrušení napadeného rozhodnutí s okamžitým účinkem by mohlo ohrozit jednotné podmínky povolování pro tento druh zařízení v Unii a vyvolat právní nejistotu zúčastněných stran, zejména provozovatelů VSZ, až do vstupu nového rozhodnutí o závěrech o BAT v platnost.“

Na základě výše uvedeného Ministerstvo životního prostředí jako metodický orgán podle § 29 písm. j) zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a o omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), ve znění pozdějších předpisů vydává doporučení pokračovat v probíhajících povolovacích řízeních, navázaných na zrušené závěry o BAT, standardním způsobem. Rovněž již platná rozhodnutí související se zrušenými závěry o BAT nejsou v tomto okamžiku nijak dotčena.

Postup povolujících orgánů a provozovatelů poté, co bude zrušení výše uvedených závěrů o BAT účinné, je předmětem interních debat a komunikace s dalšími členskými státy a Evropskou komisí. Příslušné orgány i provozovatelé budou následně ve věci vyrozuměni a instruování.

 

Další infromace:

  • Text rozsudku v českém jazyce je dostupný - ZDE
  • BAT-AEL - úrovně emisí spojené s nejlepšími dostupnými technikami; VSZ - velká spalovací zařízení