Více času na podstatné

Inspekce pokutovala za prohřešky vůči ovzduší i vodě

15.01.2016 09:40

ŠPATNÁ PRAXE Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se i po novém roce rozdává pokuty. Například firma dostala pokutu za to, že provozovala bez povolení lakovnu. Další firma zas neodstranila poruchu a znečistila díky tomu ovzduší jemným dřevním odpadem z výroby. Pokuta padla i za špatné nakládání se závadnými látkami.

Pokutu 150 tisíc korun uložili inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové společnosti, která provozovala bez platného povolení lakovnu – tedy vyjmenovaný stacionární zdroj znečišťování ovzduší. Porušila tím zákon o ochraně ovzduší.

„Zjistili jsme, že v lakovně nebyl splněn emisní limit. Firma také ve stanovených lhůtách nenechala provést autorizované měření emisí, jak jí ukládá zákon. Přitěžující okolností ve správním řízení byl fakt, že neměla v pořádku ani vedení provozní a souhrnné provozní evidence,“ uvedl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Při stanovování výše pokuty inspektoři přihlédli k tomu, že došlo pouze k selhání lidského faktoru, kdy byla nedůsledně vedena provozní evidence a chybně zařazena lakovna. Firma tak plnila mírnější podmínky provozu. K uložení nápravných opatření inspektoři přistoupit nemuseli, protože společnost ihned po kontrole zahájila kroky ke zlepšení nevyhovujícího stavu. Nejzávažnější pochybení krátce po kontrole napravila.

Inspektoři ČIŽP z oddělení ochrany ovzduší v Havlíčkově Brodě zas uložili společnosti pokutu 180 tisíc korun za nadměrné znečišťování ovzduší z provozovny. Při kontrole provedené v září 2015 inspektoři totiž zjistili poruchový stav filtračního zařízení, které odsává znečištěnou vzdušinu z technologie výroby nábytkových dílů. Jednalo se o poškození několika filtračních hadic a v důsledku toho byla výrazným způsobem snížena filtrační schopnost celého zařízení.

„Společnost porušila svoji povinnost tím, že bezodkladně neodstranila poruchový stav na filtračním zařízení, zařízení i nadále provozovala a to po dobu minimálně 14 dní. V důsledku toho došlo k výraznému zhoršení kvality ovzduší a k následnému znečištění přilehlého okolí spadem tuhých znečišťujících látek, konkrétně jemným dřevním odpadem z výroby, vzniklým při zpracování dřevovláknitých a dřevotřískových desek,“ řekl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.

 

Závadné látky v řece

Inspektoři ČIŽP v Liberci také uložili pokutu. Tentokrát 250 tisíc korun firmě, která zanedbala pravidla pro nakládání se závadnými látkami, které ohrozily podzemní a povrchovou vodu.

V roce 2015 obdržela ČIŽP opakovaně podněty týkající se pěnění v řece Mohelce v Jablonci nad Nisou-Kokoníně. Ve spolupráci s Policií ČR a vodoprávním úřadem inspektoři zajistili vzorky znečištěné vody. Analýzy prokázaly poměrně vysoké koncentrace tenzidů. Tyto látky se mimo jiné používají k odmaštění povrchů a jsou součástí speciálního výrobku používaného v technologii firmy.

„Ve firmě jsme na základě výsledků rozborů provedli kontrolu a zjistili zanedbání pravidel při ochraně vod. Společnosti jsme okamžitě uložili opatření k nápravě nezákonného stavu a zároveň jsme zahájili řízení o pokutě. Při stanovování její výše jsme zohlednili i to, že firma neplnila předepsaná technologická pravidla opakovaně,“ uvedla Hana Kolářová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci.

Řeka Mohelka patří do povodí významného vodního toku Jizery, která je jedním ze zdrojů pitné vody pro Prahu. „Závadná látka sice nezpůsobila okamžitý úhyn ryb, ale nesporně došlo k jejich ohrožení. Poškození rybí osádky může mít dlouhodobější charakter,“ dodala k případu Kolářová.