Více času na podstatné

IPPC: XIV. zasedání Fóra pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách, revize BREF a mezirezortní metodika

22.10.2013 15:52

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pořádá již XIV. zasedání Fóra pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách. Letošní zasedání se uskuteční v úterý 26. listopadu 2013 v budově Ministerstva průmyslu a obchodu. Smyslem Fóra je seznamovat širokou odbornou veřejnost s novinkami v oblasti nejlepších dostupných technik a zjišťovat zpětnou vazbu z průmyslu, zemědělství a dalších zainteresovaných orgánů a organizací. Na Fóru se každoročně scházejí odborníci zabývající se problematikou integrované prevence (IPPC) z dotčených státních orgánů, krajských úřadů vykonávající státní správu v přenesené působnosti a členové národních technických pracovních skupin tzv. TPS.

 

Dokumenty ke stažení:

 

Revize referenčního dokumentu - velká spalovací zařízení

Připomínkování prvního návrhu/draftu referenčního dokumentu o BAT (BREF) “Velká spalovací zařízení” probíhalo od července 2013. Termín pro zaslání připomínek k prvnímu návrhu/draftu revidovaného dokumentu (D1) byl 30. září 2013. Česká republika zaslala autorům prvního draftu 167 připomínek, komentářů a návrhů na změny. Celkem jednotlivé státy Evropské unie případně zástupci profesních organizací a svazů zaslali 8510 komentářů a připomínek. V současné době jsou připomínky a komentáře vyhodnocovány a zapracovávány autory dokumentu do prvního návrhu/draftu BREF.

 

Mezirezortní metodika MPO, MŽP a MZe

V roce 2010 byla vydána směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU o průmyslových emisích. Tato směrnice byla transponována do české legislativy novelou zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování. Směrnice 2010/75/EU a následně i novelizovaný zákon č. 76/2002 Sb., vnesl do procesu integrované prevence změny, které vedly k úpravě a spojení již existujících metodik. Předkládaná metodika má tři části, zabývající se: tvorbou a činností technických pracovních skupin (TPS); meziresortní spoluprací při řešení postupu při tvorbě pozice České republiky k “Závěrům o BAT”; a pravidly Fóra pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách (BAT).

 

Dokumenty ke stažení:

Mezirezortní metodika (září 2013)

 

Související článek:

Informační portál IPPC prošel proměnou, k dispozici je i návrh metodiky k problematice základní zprávy

 

 

Zdroj: IPPC