Více času na podstatné

IRZ: Nejvýznamnější skupinou ohlašovaných látek byly v roce 2013 opět těžké kovy

20.04.2015 12:47

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zveřejnilo Souhrnnou zprávu za rok 2013 v oblasti Integrovaného registru znečištění (IRZ). Ze zprávy vyplývá, že proti předchozímu ohlašovacímu roku se tak celkový počet ohlašujících zvýšil o 161. Celkově tak do IRZ v roce 2013 hlásilo 5 173 subjektů. Z hlediska počtu provozoven v krajích ČR byl nejčetněji zastoupen Středočeský kraj. Nejvýznamnější skupinou ohlašovacích látek byly těžké kovy. Sledují se ve všech typech úniků a přenosů a patřily rovněž jako v předchozím roce k nejčetněji ohlašovaným polutantům.

IRZ zahrnuje nejdůležitější polutanty a skupiny polutantů. Zejména se jedná o karcinogenní látky, skleníkové plyny, látky způsobující kyselé deště, těžké kovy, pesticidy, polycyklické aromatické uhlovodíky a další. Příloha II k nařízení o E-PRTR obsahuje 91 látek, které se musí sledovat v registrech všech 27 členských států. Je ovšem plně v souladu s nařízením o E-PRTR, pokud země vedou širší registry (např. větší počet látek, nižší ohlašovací prahy, větší rozsah povinných subjektů, další sledované údaje). V případě IRZ se jedná o dvě látky sledované navíc v únicích do ovzduší (styren, formaldehyd) a sledování látek v přenosech v odpadech mimo provozovnu (26 látek). Celkový počet látek se v IRZ od roku 2004 změnil z původních 72 na stávajících 936. V žádné z oblastí pokrytých IRZ se nesleduje všech 93 látek. Sledované látky jsou určitelné na základě přiřazení tzv. ohlašovacích prahů. Pokud ohlašovací práh není stanoven, pak není látka určena k monitorování a ohlašování.

 

HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ – PROVOZOVATELÉ OHLAŠUJÍCÍ DO IRZ:

  • Nejběžněji ohlašovanými látkami v únicích do ovzduší byly: oxid uhličitý, oxidy síry, oxid uhelnatý, oxidy dusíku, amoniak, methan, nemethanové těkavé organické sloučeniny, z těžkých kovů olovo a rtuť.
  • Nejběžněji ohlašovanou látkou v únicích do vody byly chloridy, celkový dusík a celkový organický uhlík, z těžkých kovů pak zinek, nikl a měď.
  • Nejběžněji ohlašovanými látkami v přenosech v odpadních vodách byl celkový organický uhlík, chloridy, benzen a z těžkých kovů zinek.
  • Nejběžněji ohlašovanými látkami v přenosech v odpadech byly těžké kovy, měď, zinek, olovo a chrom, za zmínku stojí i toluen.
  • Nejvýznamnější skupinou látek byly těžké kovy. Sledují se ve všech typech úniků a přenosů, patřily rovněž jako v předchozím roce k nejčetněji ohlašovaným polutantům, dosahují vysokých ohlášených množství.
  • V únicích do ovzduší byly významnými skupinami látek skleníkové plyny a ostatní plyny, které se v jiných typech úniků a přenosů nesledují vůbec (skleníkové plyny) nebo velice omezeně (ostatní plyny). Největší množství u skleníkových plynů bylo ohlášeno za oxid uhličitý.

 

HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ – PŘENOSY ODPADŮ:

  • Na ohlášeném množství ostatního odpadu se nejvíce (17 %) podílely provozovny zabývající se shromažďováním, sběrem a odstraňováním odpadů.
  • U nebezpečného odpadu měly na ohlášeném množství největší podíl (17 %) provozovny zabývající se výrobou základních kovů, hutním zpracováním kovů a slévárenstvím.
  • Odpad předávaný provozovnami do zahraničí byl předán zejména k využití, jako země určení bylo ve většině případů uváděno Německo.

 

Dokument ke stažení:

Souhrnna_zprava_2013_IRZ_C_web.pdf