Více času na podstatné

IRZ: Objem výroby ještě jednou

31.01.2022 18:55

Na základě zpětné vazby se MŽP rozhodlo přidat další informace k objemu výroby a navázat tak na aktualitu z listopadu loňského roku. Jak již v ní bylo uvedeno, jedná se o povinný údaj, bez kterého nebude možné řádně splnit ohlašovací povinnost. Tato povinnost vychází přímo z evropského požadavku na uvádění objemu výroby. Bohužel na evropské úrovni se předložení finálního návrhu zásadním způsobem opozdilo, a tudíž povinnost na národní úrovni předchází povinnost na evropské úrovni. Lze doplnit, že finální návrh byl schválen až ke konci roku 2021.

Zásadním rozdílem mezi evropskými požadavky a požadavky v IRZ je ten, že v rámci IRZ není striktní omezení výběru typu objemu výroby, jako tomu bude na evropské úrovni - tj. pokud je provozována určitá činnost, je nutné zadat objem výroby v přesně stanoveném formátu. V tomto směru je tuzemská právní úprava benevolentní a lze zvolit jakýkoliv typ vhodného objemu výroby. Avšak doporučujeme Vám primárně se i tak řídit evropskými požadavky na zadávání, aby následný přechod byl v tomto směru co nejhladší a aby bylo možné již vzájemně porovnat údaje zadané před i po aplikací evropské právní úpravy.

Aby bylo možné postupovat výše uvedeným způsobem, přikládáme Vám schválený návrh prováděcího rozhodnutí. Návrh je sice v anglickém jazyce, ale pro jeho případný překlad zcela postačí využít služeb on-line překladačů, které jsou k dispozici zdarma (např. DeepL překladač nebo překladač od Google). Česká verze bude následně k dispozici v databázi práva Evropské unie - EUR-Lex.