Více času na podstatné

Janez Potočnik: V oblasti životního prostředí má EK široké pravomoci, ale omezené finance

07.02.2012 09:47

Evropská komise má v oblasti životního prostředí široké legislativní pravomoci, ale v porovnání s dalšími politikami EU může využívat pouze omezené finanční prostředky. Z tohoto důvodu bude vyjednávání o rozpočtu pro léta 2014 – 2020 pro tuto oblast klíčové. V rozhovoru pro slovenskou redakci EurActivu to uvedl komisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

 

Jaké jsou Vaše priority pro rok 2012?

Na rok 2012 máme naplánováno mnoho nových důležitých iniciativ. Velká pozornost bude věnována vodě. Máme plán ochrany vodních zdrojů, který bychom rádi přijali do konce tohoto roku. Jedná se politickou odpověď na úrovni EU, kterou se chceme zaměřit na otázky spojené s realizací dosud platných pravidel. Zaměříme se zejména na opatření řešící dostupnost vody, problémy s jejím množstvím nebo na efektivní hospodaření s vodou v budovách.

Dalším důležitým bodem je tzv. sedmý environmentální akční program, který by měl vyvolat změny potřebné ke splnění cílů inteligentního, udržitelného a inkluzivního hospodářství do roku 2020 a dále. Ohled by přitom měl být brán na stále nové výzvy v environmentální oblasti, které mají čím dál tím víc systémovou povahu.

Na základě správy o životním prostředí z roku 2010, kterou připravila Evropská agentura pro životní prostředí, máme celkem dobrou představu o tom, na co je potřebné se v budoucnu více zaměřit. Určitě bych se rád soustředil na otázku implementace pravidel. Budeme novelizovat směrnici o posouzení vlivů na životní prostředí a chemickou legislativu REACH. Určitě se zaměříme na implementaci plánu účinného využívání zdrojů a národních reformních programů. Budeme se věnovat přesunu daňového zatížení z práce na znečištění a též otázce rušení dotací na činnosti se škodlivým vlivem na životní prostředí. Též se soustředíme na podporu zeleného vnitřního trhu.

Rok 2012 bude významný i z pohledu naší účasti na mezinárodním fóru. Na setkání Rio+20 se v červnu budou řešit důležité otázky zeleného hospodářství a globálního přístupu k problémům životního prostředí. Na setkání v indickém Hyderabade se zase soustředíme na úmluvu o biologické rozmanitosti.

 

 

Celý rozhovor čtěte na EurActiv.cz ZDE

 

 

 

 

 

 

 

více ZDE