Více času na podstatné

Na kolik přijde recyklace solárního panelu? Zaplatí ji stříbro a hliník?

11.06.2013 08:10

Provozovatelé fotovoltaických elektráren často tvrdí, že solární panely obsahují tolik cenných surovin, že je jednou – až doslouží nebo se rozbijí – od nich někdo rád odkoupí a rozebere, že je proto nesmyslné tvořit jakoukoli rezervu pro jejich likvidaci. Na první pohled se tato myšlenka nezdá špatná, ovšem jen potud, než se na problematiku solární recyklace podíváme zblízka a do hry vstoupí tvrdá data a zkušenosti z praxe. Náklady na zpracování fotovoltaických panelů se v našich poloprovozních podmínkách v současnosti pohybují od 4,- do 8,50 Kč na 1 kilogram panelu v závislosti na typu a kompletnosti panelů.

Solární panely obsahují i nebezpečné látky - jednou z nich je i olovo. To se v panelu objevuje z pájky pro pájení a pájecích past, protože pájených spojů je v tomto druhu panelu velké množství. Náklady na separování a ekologickou likvidaci nebezpečných součástí panelu jsou částečně, nikoliv však zcela, kryty výnosy z prodeje hliníku (z rámu) a stopových množství stříbra (z pájky). Celkově je tedy jasné, že recyklace solárních panelů má i po započtení výnosů z prodeje surovin negativní bilanci.

 

Evropská směrnice EU 2012/19/EU vyžaduje od roku 2015 zajistit u solárních panelů při jejich likvidaci 70% recyklaci a 80% využití, tj. minimálně 70 % panelu se musí recyklovat na druhotné suroviny a dalších 10 % se může využít například pro výrobu energie. Pouze zbylých 20 % lze zlikvidovat uložením na skládku.

 

Ministerstvo životního prostředí navrhuje stanovit minimální sazbu pro výpočet minimální výše příspěvku a minimální výše uložených peněžních prostředků na účelově vázaném bankovním účtu ve výši 5,50 Kč na kilogram hmotnosti elektrodoodpadu ze solárních panelů. Tato minimální sazba z pohledu ministerstva poskytuje dostatečnou jistotu, že s elektroodpadem z fotovoltaických elektráren bude naloženo řádně. Příspěvek musí být převoditelný a zúčtovatelný na základě skutečných nákladů v době likvidace.

Recyklaci panelů zaplatí hliník a stříbro, píše dnes E15.cz. Samotná likvidace solárních panelů nebude ztrátová a jejich majitelé za ni nebudou muset platit. Náklady na rozdrcení a vytřídění odpadních materiálů se pokryjí z prodeje hliníku z nosných konstrukcí a z prodeje stříbra, uvádějí firmy, které se recyklací panelů zabývají. Nejvýnosnější jsou starší panely, které obsahují až dva gramy stříbra v kilogramu materiálu. Naopak u moderních panelů s obsahem stříbra pod jeden gram na kilogram panelů se výnosy a náklady vyrovnají.

 

Dále čtěte:

Je recyklace solárních panelů výhodný byznys? (solárnínovinky.cz)

Recyklaci panelů zaplatí hliník a stříbro (E15.cz)

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/recyklaci-panelu-zaplati-hlinik-a-stribro-996600#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylinkVíce na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/recyklaci-panelu-zaplati-hlinik-a-stribro-996600#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylinkVíce na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/recyklaci-panelu-zaplati-hlinik-a-stribro-996600#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/recyklaci-panelu-zaplati-hlinik-a-stribro-996600#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Související článek - legislativa:

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 352/2005 Sb., o podrobnostech nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady a bližších podmínkách financování nakládání s nimi – SOLÁRNÍ PANELY

 
 
Zdroj: Solarninovinky.cz (čerpáno: poznatky společnosti AQUATEST), E15.cz