Více času na podstatné

Konzultace: Systém obchodování s emisemi. Pokyny pro státní podporu

16.04.2019 13:57

Členské státy EU mají možnost poskytovat některým podnikům působícím v sektorech s vysokou spotřebou elektrické energie (tzv. energeticky nároční uživatelé) náhradu za část jejich vysokých nákladů na elektřinu, které jim vznikají v důsledku systému EU pro obchodování s emisemi. Tato kompenzace minimalizuje riziko úniku uhlíku, k němuž dochází v situaci, kdy se podniky EU v důsledku vysokých nákladů na emise rozhodnou přesunout svou výrobu do zemí mimo EU, které mají v oblasti opatření proti změně klimatu méně ambiciózní cíle. Pravidla umožňující kompenzaci nákladů budou aktualizována tak, aby odpovídala požadavkům nového systému obchodování s emisemi na období 2021–2030.

 

Cíl konzultace:

  • Poskytnutí zpětné vazby zainteresovaných subjektů i zkušeností s prováděním pravidel státní podpory týkajících se systému obchodování s emisemi (ETS)
  • Vyjádření se ke koncepci budoucích pokynů k ETS – zda jsou pokyny k ETS účinné, efektivní, relevantní a koherentní a zda přinášejí přidanou hodnotu EU.
  • Shromáždění informací o dostupných možnostech politiky, které by řešily riziko úniku uhlíku z důvodu nákladů na nepřímé emise a přitom by v jejich rámci zůstaly zachovány pobídky systému EU ETS pro nákladově efektivní dekarbonizaci ekonomiky a minimalizovalo by se narušení hospodářské soutěže na vnitřním trhu.
  • Komise chce především zjistit názory respondentů na kritéria způsobilosti a na proměnné, které by měly být zahrnuty do vzorce pro výpočet částky podpory.
 
Další informace ZDE